Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä ei voi jäädä tähän” – SDP pohtii nyt jatkotoimenpiteitä Petteri Orpon puheiden vuoksi

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
SDP:n Tytti Tuppurainen eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 16. toukokuuta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi viime kyselytunnilla eduskunnassa, että hoitojonot ovat pidentyneet, mikä ei näytä pitävän THL:n tilastotietojen valossa paikkaansa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Oppositiosta on syytetty Orpon antaneen väärää tietoa eduskunnassa ja hoitotakuun tiukentamisen on huomautettu lyhentäneen hoitojonoja.

Jo heti kyselytunnin jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että “Orpo ei kyennyt myöntämään että antoi eduskunnalle väärän todistuksen”.

Demokraatti kysyi Tuppuraiselta tänään eduskunnassa, onko SDP:llä vielä vaateita Orpolle.

– (SDP:n) ryhmässä on laajaa tyytymättömyyttä siihen, millä tavalla Petteri Orpo on esittänyt lausuntoja ja jättänyt korjaamatta antamiaan virheellisiä tietoja. Hän on nyt useita virheellisiä lausuntoja tuonut lyhyen ajan sisällä. Ennen takia hoitojonojen pidentyminen on meidän mielestämme raskauttava lausunto, koska hänelle tuotiin välittömästi (kyselytunnin) keskustelussa tutkimustieto, joka osoitti hänen sanomansa virheelliseksi, mutta hän ei myöntynyt. Sen kaltaista ylimielisyyttä ei ole tavattu odottaa pääministeriltä, koska yleensä on tavattu pitää korkeana hyveenä sitä, että eduskunnan edessä annetaan vain totuudenmukaisia lausuntoja ja mikäli virheitä sattuu, ne korjataan, Tuppurainen näkee.

SDP:SSÄ virheellisyyttä katsotaan olevan myös ainakin Orpon sotepuheissa.

– Myös hänen toistamansa väite siitä, että sotesta ei leikata, on osoitettu vääräksi. Nämä kaikki yhteenlaskettuna antavat kyllä aika murskaavan arvion pääministerin integriteetistä. Seuraamme tilannetta edelleen hyvin tarkoin ja pohdimme jatkotoimenpiteitä. Tämä ei voi jäädä tähän, Tuppurainen sanoo ja viitannee sote-leikkauksista puhuessaan luultavasti ainakin Helsingin Sanomissa julkaistuun analyysi-kirjoitukseen.

Lisää aiheesta

Mahdollisia jatkotoimenpiteitä Tuppurainen ei lähde erittelemään mutta kysyttäessä hän ei sulje pois myöskään sitä, että Orpoa saattaisi kohdata epäluottamuslause-esitys.

– Katsotaan, tarvitseeko tämän mennä näin pitkälle. Pääministerillä olisi nyt vastuu selventää, miten hän näkee oman asemansa suhteessa eduskuntaan näiden lausuntojen valossa.

Tuppurainen ennakoi, että SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnassa käydään asiasta huomenna keskustelua. Ryhmäkokous on torstaina.

– Palaan vielä siihen, että kun pääministerillä olisi ollut tilaisuus korjata, hän ei tehnyt sitä, vaikka siinä tilanteessa oli käytettävissä tutkimustietoa, johon olisi voinut tukeutua, Tuppurainen sanoo viitaten kyselytunnin keskusteluun hoitojonoista.

Orpo on jonkin verran pakitellut hoitojono-puheissaan niin kyselytunnilla kuin Demokraatille asiaa kommentoidessaan. Tuppuraista tämä ei kuitenkaan vakuuta.

– Hyvin vähän, hyvin vähän (Orpo on pakitellut). Oli kyllä ylimielistä käyttäytymistä ja vahingollista sille keskustelukulttuurille, joka yleensä eduskunnassa on vallinnut, Tuppurainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE