Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tämä kävi selväksi – Jos Natoon mennään, mennään yhdessä Ruotsin kanssa

Ulkoministeri Timo Soini ja arviointiryhmän jäsen Francois Heisbourg Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutusarvion luovutustilaisuudessa Helsingissä 29. huhtikuuta 2016. Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia arvioinut arviointiryhmä luovutti arvionsa ulkoministeri Soinille.

Perjantaina julkistettu Nato-jäsenyyden vaikutuksia arvioinut neljän hengen työryhmä päätyi yhteen selkeään johtopäätökseen: Ruotsin ja Suomen on mentävä Natoon, jos sinne mennään, yhdessä. Ja jos jäädään ulkopuolelle, sekin päätös olisi tehtävä yhdessä.

– Muuten Suomi – ja Ruotsikin –  jäisivät molemmat alastomiksi ja yksin ja se olisi pahin vaihtoehto kummallekin, kuvaili  tiedotustilaisuudessa ranskalainen tutkija Francois Heisbourg.

Perjantaina julkistetussa ja ulkoministeri Timo Soinille (ps.) luovutetussa raportissa ei muutoin oteta kantaa Nato-jäsenyydestä puolesta tai vastaan, vaan työryhmän tehtävä oli koota kylmät faktat jäsenyydesta – ei ottaa kantaa asioihin.

-Hallitus antaa eduskunnalle ulko-ja turvallisuuspoliittisen selonteon kesäkuussa, jossa tehdään asiasta poliittiset linjaukset.

Suomessa suhtaudutaan Heisbourgin ”ei suomalaisen näkemyksen mukaan” hyvin vakavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Francois Heisbourg myös korosti, etti Nato-selvitysryhmän työhön ei pyritty vaikuttamaan millään tavalla suoraan tai epäsuoraan.

Suomessa suhtaudutaan Heisbourgin ”ei suomalaisen näkemyksen mukaan” hyvin vakavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tästä yhtenä osoituksena hän piti sitä, että selvitys ei ole vuotanut julkisuuteen ennen aikojaan.

Lisää aiheesta

Vuotaminen taitaa olla muualla Euroopassa tavanomaista. Huhuja Suomessakin liikkui, mutta ne eivät ottaneet tulta tästä selvityksestä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija  Tiilikainen kertoi, ettei Nato-jäsenyydestä tarvitse järjestää kansanäänestystä, jos niin halutaan.

Ulkoministeri Soini oli hieman eri linjoilla:

– Jos tilanne tulisi eteen, kansanäänestys olisi luonnollinen. EU-jäsenyyttä edelsi kansanäänestys, joten sillä olisi historiallista pohjaa. Mutta nyt ei olla hakemusta jättämässä, Soini vakuutti.

Ruotsissa kansanäänestys-instituutti on olemassa.

Heisbourgin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat niin lähellä Natoa kuin olla voi ilman jäsenyyttä. Hän kuitenkin kuvaili mahdollista jäsenyyttä fysikaalisella ilmiöllä.

-Kyse on olomuodon muutoksesta. Sinulla on pala jäätä. Yhtäkkiä siinä onkin vettä, hän sanoi.

Suurin uhka ja osin arvoituskin on Venäjän suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Venäjän suunnalta on jo kuultu uhkailua Ruotsille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE