Politiikka

”Tämä on raaka veto Sipilän hallitukselta” – työtöntä painostetaan muuttamaan pois perheen parista työn perässä

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on vaatinut, että talouskasvun hyöty pitää suunnata lapsille. Sosialidemokraattisten naisten mielestä linjaus on erinomainen ja pienentää eriarvoisuuden kasvua.

Naisjärjestö kannattaa perhevapaissa tasa-arvoista mallia, joka antaa mahdollisuuden sovittaa työ ja perhe-elämäeri perheissä joustavammin. Hyvä uudistus vaikuttaa myönteisesti pienten lasten äitien asemaan työelämässä ja heidän palkkakehitykseensä.

Demarinaiset kannustavat Juha Sipilän (kesk.) hallitusta toimimaan itse aktiivisesti ja palauttamaan välittömästi kaikille lapsille subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Teko tukee lasten varhaiskasvatusta ja pienten lasten vanhempien työssäkäyntiä.

– Kuinka kukaan voi kuvitella, että työttömän lapsen vanhempi voisi käytännössä hakea kokopäiväisesti työtä, kun lapsen oikeutta päivähoitoon on rajoitettu 20 viikkotuntiin, naisjärjestö kysyy.

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen korostaa, että mikäli aktiivimallin haluttaisiin edes teoriassa olevan toimiva, se edellyttäisi lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista.

Eihän talonkaan pidä ensin palaa palovakuutusta varten.

Hän pelkää, että oikeuden leikkauksen jälkeen työttömien pienten lasten vanhempien on vaikea täyttää aktiivimallin ehtoja ja olla tosiasiassa työmarkkinoiden käytettävissä.

– Sipilän hallituksen olisi syytä ratkaista, haluaako se pienten lasten vanhemmat kotiin vai työelämään, Tuppurainen puuskahtaa.

Hänen mielestään hallituksen työttömiä kaltoin kohteleva uusi työttömyysturvan aktiivimalli edellyttää nurinkurisesti, että ensi on oltava työ, jotta voisi saada työttömyysturvaa.

– Eihän talonkaan pidä ensin palaa palovakuutusta varten, Tuppurainen vertaa.

Hän pitää kestämättömänä, että työttömät ovat täysin eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, mitä keinoja työvoimaviranomaisilla on käytössään omalla paikkakunnalla.

– Se, että painostetaan muuttamaan pois perheen parista työn perässä toiselle paikkakunnalle, on raaka veto Sipilän hallitukselta työttömälle. Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutukset lapsiperheelle saattavat olla kohtuuttomia ja siksi toteuttamiskelvottomia, Tuppurainen painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat