Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä on vähän kuin peilikuva edellisestä hallituksesta” – Tutkija ennakoi hallitusneuvottelujen osallistujat jo ennen vaaleja

Hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi keskiviikkona puhemiehen edustustiloissa eduskunnassa mitkä puolueet osallistuvat hallitusneuvotteluihin.

Eduskuntavaalien jälkeen moni politiikan kommentoija piti SDP:n ja kokoomuksen ympärille rakentuvan sinipunan paluuta lähes varmana hallituspohjana. Keskusta kärsi vaaleissa murskatappion ja puolueen sisältä annettiin selkeästi ymmärtää, että hallitukseen meneminen on tällä tuloksella kovan takana.

Tänään SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi epätodennäköisen vaihtoehdon toteutuneen. Säätytalon hallitusneuvotteluihin lähtevät Rinteen ja SDP:n johdolla keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Kokonaisuuden nimi on Rinteen mukaan tulevaisuuden tekijät – uusi punamulta.

Neuvotteluissa haettavan hallituspohjan haistoi jo ennen vaaleja politiikan tutkija Mikko Majander, joka kirjoitti blogin sinipunan rappiosta.

– Kyse ei ollut omista mieltymyksistäni vaan poliitisen järjestelmän analyysistä. Jos ajattelee mitä viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut, tämä pohja on koko järjestelmän kannalta uskottavin ratkaisu, Majander sanoo.

Rinteen mukaan neuvottelut kokoomuksen kanssa kaatuivat ennen muuta talous- ja veropoliittisiin erimielisyyksiin. Majanderin mukaan tiukan talous- ja työmarkkinalinjan kannattajat ovat olleet kokoomuksessa jo pidemmän aikaa äänekkäimpiä.

– Kun demarit kritisoivat Sipilän hallitusta, muotoilu oli sen tyyppinen, että keskusta oli lipsahtanut kokoomuksen oikeistopolitiikkaan. Tiedettiin, että kepussa oli jo lähtökohtaisesti huono fiilis Sipilän-Bernerin-linjasta.

“Kun toisessa vaakakupissa on vahva asema hallituksessa, tämä on raakaa edunvalvontaa.”

– Nyt keskustan sisäinen pesänselvitys näyttää tuottaneen tulosta. Kun vaalituloksen karvasta kalkkia on pari viikkoa sulateltu, pitää katsoa neljän vuoden perspektiiviä eteenpäin.

Hallitukseen lähteminen on keskustalle paras tapa puolustaa ydinkannattajiensa etuja. Kannatuksen nostaminen oppositiossa ei Majanderin mukaan ole nykyjärjestelmässä automaattista.

– Yleiset yhteiskunnalliset indikaattorit eivät keskustalle välttämättä hyvältä näytä. Kun toisessa vaakakupissa on vahva asema hallituksessa, tämä on raakaa edunvalvontaa.

Mikäli hallitusneuvottelut tuottavat Rinteen johdolla tulosta, parlamentaarisen opposition muodostavat suuruusjärjestyksessä perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit. Majander ei usko asetelman lähentävät kokoomusta ja perussuomalaisia toisiinsa.

– Eheää kansalliskonservatiiviista oppositiota ei saada aikaiseksi. Kokoomus on puolueista EU-myönteisimmästä päästä ja sieltä löytyy taloudellisen liberalismin lipunkantajia. Puolue on kansainvälisyydessään henkisesti hyvin eri näköinen kuin perussuomalaiset. On vaikea nähdä, että ne jotenkin löytäisivät toisensa.

Sipilän perusporvarihallitus loi suomalaisessa politiikassa harvinaisen blokkiasetelman. Majanderin mukaan tavoiteltava hallituspohja jatkaa blokkimaiselle linjalla.

“Kannattajat eivät seuraa Jussi Halla-ahoa hänen talouspolitiikkansa takia.”

– Jos keskustaa ei lasketa, tämä on vähän kuin peilikuva edellisestä hallituksesta, mutta en usko yhtä selkeään blokkiasetelmaan. Sinipunasta taas ei olisi voinut puhua blokkina lainkaan.

Ruotsidemokraatit tavoittelivat Ruotsiin kristilliskansalliskonservatiivista blokkia, mutta Ruotsissakaan kokoomus ei siihen suostunut.

– Kaksi vuotta sitten Orpo heitti Halla-ahon puolueen hallituksesta. Jos heille nyt syntyisi yhteys oppositiossa, se olisi melkoinen temppu.

Halla-ahon perussuomalaiset ovat liikkuneet talouspoliittisesti oikealle Soinin ajoista. Myös Halla-aholla itsellään on ollut talouskurityyppistä retoriikkaa. Talous ei Majanderin mukaan kuitenkaan kanna perussuomalaisuutta.

– He ovat itsekin sanoneet, että ydin on maahanmuutto. Se yhdistää puolueen kannattajia ja Halla-aho satsaa siihen. Ps:n tarkastelu talouspolitiikan näkökulmasta ei tavoita kokonaisuutta. Kannattajat eivät seuraa Jussi Halla-ahoa hänen talouspolitiikkansa takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE