Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Tämä voi olla erittäin myrskyisän ajanjakson alku” – Argentiinassa osoitetaan mieltä ja lakkoillaan presidenttiä vastaan

LEHTIKUVA / AFP / LUIS ROBAYO
Mielenosoittajat kokontuivat Argentiinan kongressin edustalle Buenos Airesissa 24. tammikuuta.

Argentiinassa kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään presidentti Javier Mileitä ja tämän hallintoa vastaan, kertovat muun muassa El Pais ja Guardian.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lisäksi maassa nähtiin keskiviikkona yleislakkoja, jotka sulkivat muun muassa kouluja ja pysäyttivät satoja lentoja. Argentiinan suurimman ammattiliiton CGT:n arvion mukaan lakkoon osallistui 80 prosenttia sen jäsenistä eli noin viisi miljoonaa ihmistä.

Milei on vannonut nostavansa Argentiinan valtion talouskurimuksesta anarkokapitalistisella politiikallaan, johon sisältyy muun muassa leikkauksia ja yksityistämisiä.

Hän on esimerkiksi sulkenut useita valtion ministeriöitä, kuten opetus-, ympäristö- ja tasa-arvoasioista vastaavat ministeriöt.

Talousvaikeudet ovat kuitenkin kasvaneet Milein noustua valtaan. Inflaatio nousi kuukausitasolla 25,5 prosenttiin viime kuussa verrattuna marraskuun 12,8 prosenttiin. Vuosittainen inflaatio puolestaan saavutti huippulukemansa kolmeen vuosikymmeneen, kun se nousi yli 211 prosenttiin.

Milein tavoitteena on myös saada voimaan satoja kiistanalaisia muutoksia, joista osa on tällä hetkellä lakiluonnosasteella. Muutokset muun muassa laajentaisivat presidentin valtaoikeuksia ja vähentäisivät työntekijöiden oikeuksia ja lakko-oikeuksia.

CGT:N mukaan pelkästään Buenos Airesissa mielenosoituksiin olisi osallistunut 600  000 ja maanlaajuisesti 1,5 miljoonaa ihmistä. Buenos Airesin poliisipäällikön Diego Kravetzin mukaan osallistujia pääkaupungissa oli kuitenkin noin 80  000.

-  Mitä ultraoikeisto ei ymmärrä on, että elämme epätasa-arvoisessa maailmassa ja että valtion tehtävänä on toimia aktiivisesti tilanteen korjaamiseksi, Buenos Airesissa mielenosoituksiin osallistunut Federica Baeza kertoi Guardianille.

Mielenosoitukset ja lakot ovat Wilson Centerin Latinalaisen Amerikan ohjelmajohtajan Benjamin Gedan mukaan aikaisia varoituslaukauksia, jotka on suunnattu Mileitä vastaan.

-  Tämä voi olla erittäin myrskyisän ajanjakson alku Argentiinassa, kun hallitus syöksyy eteenpäin radikaalilla uudistusohjelmallaan. (Taloudelliset) kivut, joita olemme nähneet, ovat poikkeuksellisia. Hinnat nouset päätähuimaavalla vauhdilla, hän sanoi Guardianille.

Milein hallituksen jäsenet hyökkäsivät CGT:tä vastaan. Esimerkiksi turvallisuudesta vastaava ministeri Patricia Bullrich luonnehti liiton jäseniä muun muassa “mafioso-ammattiyhdistysaktiiveiksi”. Ulkoministeri Diana Mondino puolestaan tviittasi, että lakot osoittavat “meidän olevan oikealla tiellä”, ja väitti, että lakkojen järjestäjinä olisivat olleet oligarkit miljoonaomaisuuksineen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE