Pääkirjoitukset
3.5.2022 18:00 ・ Päivitetty: 3.5.2022 18:01
Tämähän toimii, sanoisi moni oppositiossakin, jos kommentoisi vain nähtyjä tuloksia
Tilastokeskus kertoi eilen työllisyyden kohentuneen edelleen maaliskuussa. Työllisiä oli 77 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömiä 31 000 vähemmän.
Työllisyyden trendiluku nousi 73,7 prosenttiin samalla kun työttömyyden trendiluku laski 6,6 prosenttiin. Hallituksen työllisyystavoite on 75 prosenttia, mutta tilastointitavan muutoksen vuoksi 74 prosenttia vastaa aiempaa 75 prosenttia.
Tämähän toimii, sanoisi moni oppositiossakin, jos kommentoisi vain nähtyjä tuloksia.
Politiikka on raaka ja armollinen laji.
Hypon ekonomisti Juho Keskinen muistuttikin julkaisun yhteydessä, että työllisyysaste on korkeimmillaan sitten vuoden 1990 lamaa edeltävien lukujen. Työttömyysaste on puolestaan laskenut jo hieman alle koronakriisiä edeltävän tason. Myönteistä on myös se, että 15-64-vuotiaiden työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista oli maaliskuussa 72,5 %, kun se vuotta aiemmin oli 70,7 %.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist katsoi tuoreeltaan kommentissaan, että vaikka suhdannenäkymät ovat heikentyneet Venäjän hyökkäyssodan johdosta, ei ole merkkejä siitä, että työllisyyteen olisi tulossa isompia vaurioita.
Kaikki tämä kahden merkittävän maailmanlaajuisen kriisin keskellä, SDP:n johtaman hallituksen vastuuvuorolla. Demokraatissa viikonloppuna haastatellun työministeri Tuula Haataisen (sd.) sanoin hallitus ei ole jäänyt ”nyyhkimään koronavyöryn alle”.
Lisää aiheesta
SIPILÄN HALLITUKSEN aikoihin sen itsensä julistamien työllisyystavoitteiden saavuttamista juhlittiin valtamediassa näyttävästi. Otsikot ovat olleet maltillisempia Marinin hallituksen saavutusten edessä. Onko hyvään kehitykseen jo totuttu vai onko taustalla ideologisempiakin syitä? Kysymys sopii esittää, mutta voivottelu on turhaa. Urheilutermein katse on pidettävä pallossa, ei katsomossa.
Politiikka on siitä raaka laji, etteivät puolueet aina saa ansioidensa mukaan. Samalla se on siitä armollinen laji. Vai kuinka tulisi tulkita gallup-lukuja, joissa vähäosaisten kurittamista edelleen ajava kokoomus roikkuu liki 25 prosentin kannatuskäyrän oksalla?
Tätä menoa Petteri Orpokin (kok.) palkitaan pääministerin paikalla, kun hän sanoo ”ymmärtävänsä hoitajien palkkavaatimuksia”, vaikka puolue tosiasiassa tekee politiikkaa, joka johtaa hoitajien ja monen muun pienipalkkaisen ryhmän aseman heikentymiseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.