Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Tämän piti olla Jumalan siunaama maa, vaan eipä ole enää” – Australiassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut valtoimenaan riehuvien maastopalojen vuoksi

Lehtikuva

Australiassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa valtoimenaan riehuvien maastopalojen vuoksi. Uhrimäärän odotetaan vielä kasvavan, jahka palomiehet pääsevät tulen saartamiin syrjäisiin kaupunkeihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Australian pääministerin Scott Morrisonin mukaan on mahdollista, että sotilaita lähetetään auttamaan palomiehiä tulipalojen sammuttamisessa. Saarivaltion itäosassa riehuvia paloja on satakunta, ja niistä vajaat kymmenen on luokiteltu hyvin vaarallisiksi.
Loukkaantuneita on kolmisenkymmentä, monet heistä sietämättömän kuumissa olosuhteissa paloja vastaan taistelleita palomiehiä.

Sään viileneminen ja tuulien tyyntyminen auttavat palojen taltuttamisessa viikonloppuna, mutta helpotuksesta odotettiin vain väliaikaista, koska helteet palannevat ensi viikolla. Maasto on myös pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi rutikuivaa, joten suurien palojen uhka jatkuu.

”Ei enää Jumalan siunaama maa”

Tareen rannikkokaupungissa asuva Don Russell onnistui vain täpärästi pakenemaan liekkejä, jotka loimottivat muutaman metrin päässä hänen kodistaan.

– Ihan huipputyötä ovat nuo tyypit tehneet, kehui Russell kuuden palomiehen ryhmää, joka pelasti hänen kotinsa.

Hänen naapurinsa ei ollut yhtä onnekas, sillä tämän koti paloi tuhkaksi varhain lauantaina. Kukaan ei ollut kotona, joten uhreilta vältyttiin.

– Tämän piti olla Jumalan siunaama maa, vaan eipä ole enää, suri toinen naapuri Daven Scott, 72.

Vaikka maastopalot ovat jokavuotinen riesa Australiassa, ei pahin maastopalokausi ole vielä edes alkanut. Asiantuntijat uskovat, että vaikein on vielä kokematta: ilmastonmuutoksen vauhdittamat pätsimäiset lämpötilat, kova tuuli ja rutikuiva maasto ovat tappava yhdistelmä.

– Koko osavaltio on kuin ruutitynnyri. Ei tarvita kuin yksi kipinä sytyttämään tulipalo, joka roihuaa päiväkausia, sanoi Queenslandin virkaa tekevä palopäällikkö Mike Wassing.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE