Työmarkkinat
6.9.2023 13:48 ・ Päivitetty: 6.9.2023 13:48
”Tämänkin lisätienestin hallitus aikoo evätä” – taide- ja kulttuurialalta hätähuuto
Hallituksen ajamien leikkausten tarkoitus on patistaa työttömät töihin, mutta taide- ja kulttuurialalla logiikka ei toimi. Tästä faktasta muistuttaa Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila (kuvassa).
Hänen mukaansa työttömyysjaksot kuuluvat alan luonteeseen, koska taidealalla on paljon alle vuoden mittaisia projekteja.
– Jos ansiosidonnaisen työssäoloehto korotetaan reilusta puolesta vuodesta 12 kuukauteen, moni lyhyen projektin työntekijä jää ilman ansiosidonnaista ja putoaa vähäisen peruspäivärahan varaan, Huovila toteaa tiedotteessa.
Työttömänä ei saisi tienata enää edes aiemmin sallittua 300 euroa kuussa – eli tämänkin lisätienestin hallitus aikoo evätä, hän kirjoittaa.
Työttömyydestä puhuminen on hänen mielestään harhaanjohtavaa taiteilijoiden ja kulttuuriammattilaisten kohdalla.
– Työttömyysjaksojen aikana haetaan muun muassa apurahoja ja suunnitellaan tulevia projekteja. Joskus projektien välille jää aikaa vaikkapa kuukausi, joka on liian lyhyt aika erillisen projektin aloittamiseen.
TEME ON ottanut ilolla vastaan hallituksen aikomuksen edistää yhdistelmävakuutuksen käyttöönottoa. Se mahdollistaa ansiosidonnaisen kerryttämisen yhtä aikaa sekä palkansaajana että freelancerina.
– Siltä putoaa kuitenkin pohja, jos samaan aikaan ansiosidonnaisen ehtoja kiristetään ja työnantajan valtaa teettää töitä ilman kunnon työsopimuksia lisätään.
Huovila arvioikin, että hallituksen ajaman työvoimapolitiikan valossa yhdistelmävakuutuksen käyttöönotto näyttääkin lähinnä bluffilta, jonka tarkoitus on sementoida pakkoyrittäjyys entistäkin kiinteämmäksi osaksi työntekijöiden sortovalikoimaa.
– Taide- ja kulttuurialan pätkätyöt, epämääräiset työsuhteet ynnä muut ovat seurausta valtion investointien puutteesta. Leikkaaminen ei luo lisää työpaikkoja kulttuurialalle.
KULTTUURITAPAHTUMIEN ja kirjojen alv-nostot eivät varsinaisesti auta asiaa, Huovila huomauttaa.
– Se tuo hinnankorotuspaineita lippuihin, mikä puolestaan voi saada yleisön kaikkoamaan. Vähemmän lipputuloja on vähemmän töitä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksia on tarkoitus leikata 125 miljoonaa, ja esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen jakamista tuista suuri osa on näitä harkinnanvaraisia valtionavustuksia. Huovilan mukaan se tarkoittaa vähemmän apurahoja taiteilijoille.
– Taide- ja kulttuuriala kaipaa kuritustoimien sijaan investointeja, joilla saadaan aikaiseksi kunnon työpaikkoja. Se on yksi Suomen suurimmista kasvualoista. Potentiaalia on, jos sen annetaan toteutua.
Huovila pelkää, että tätä menoa mahdollisuudet kuitenkin hukataan.
– Alalle kouluttautuneet ammattilaiset joutuvat pohtimaan, voivatko he jatkaa epävarmalla alalla, jos he haluavat perustaa esimerkiksi perheen.
Karoliina Huovila kommentoi blogissaan laajemmin hallituksen toimien vaikutusta taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten toimeentuloon.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.