Kotimaa
2.11.2024 06:55 ・ Päivitetty: 2.11.2024 06:43
Tänään vietetään pyhäinpäivää, johon yhdistyy kaksi juhlaa – tiedätkö mitkä?
Suomessa vietetään tänään pyhäinpäivää, jolloin muistellaan menneitä sukupolvia ja kunnioitetaan vainajien muistoa.
Perinteisiin kuuluu pyhäinpäivänä viedä läheisten haudoille esimerkiksi kukkia, kynttilöitä ja seppeleitä. Tapa yleistyi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.
Pyhäinpäivään yhdistyy kaksi juhlaa: alun perin marttyyrien muistoksi vietetty kaikkien pyhien muistopäivä sekä uskovien vainajien muistopäivä.
Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Kirkoissa pyhäinpäivän jumalanpalvelukset ja vainajien muistoillat ovat suosittuja.
Pyhäinpäivää vietetään vuosittain loka-marraskuun vaihteeseen osuvana lauantaina. Aiemmin pyhäinpäivää on kutsuttu nimellä pyhäinmiestenpäivä.
Suomalaisen kansanperinteen mukaisesti pyhäinpäivään on liittynyt myös sadonkorjuujuhla kekrin vietto. Kekriä on perinteisesti vietetty heti syystöiden valmistuttua.
Suomessa pyhäinpäivän aikaan on viime vuosina yhdistetty amerikkalaistyyppinen halloweenin juhlinta kurpitsalyhtyineen ja naamiaisasuineen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.