Politiikka

”Tänään yli 6 000 suomalaista naista rikkoi vaikenemisen kulttuurin” – SDP:n viestintävastaava vaatii poliitikoilta tekoja

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestintävastaava Dimitri Qvintus pitää seksuaalisen häirinnän kokemuksia kokoavaa #Dammenbrister-kampanjaa osoituksena ongelman suuruudesta. #Dammenbrister-sivulle on koottu suomenruotsalaisten naisten henkilökohtaisia kertomusta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta.

– Tänään yli 6 000 suomalaista naista rikkoi vaikenemisen kulttuurin. Tänään puhuvat ne, joiden ääntä ei ole aiemmin haluttu kuulla. Naisten kokemukset ovat järkyttävää luettavaa. Juuri siksi jokaisen kannattaa käydä lukemassa ne, Qvintus kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

– #Dammenbrister on rohkea ja merkittävä teko, sillä liian pitkään erityisesti tytöt ja naiset ovat joutuneet elämään ahdistavien, kipeiden ja pelkoa aiheuttavien kokemustensa kanssa. Tämä siitäkin huolimatta, että häpeä ei ole seksuaalisen ahdistelun uhrin, vaan yksin häiritsijän.

Qvintus pitää tärkeänä, että eduskunta käy häirinnästä ja sen ehkäisemisestä perusteellisen ajankohtaiskeskustelun, jollaista SDP ehdotti viime viikolla.

Olen itsekin joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi, mutta tässä ei ole kyse minusta.

– Poliittiset päättäjät voivat omalta osaltaan lähettää selkeän viestin siitä, että Suomessa ei ole mitään sijaa seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle. Puheiden jälkeen on tekojen aika.

– Jotta yhteiskunnallisesti erittäin merkittävässä keskustelussa vältyttäisiin tahallisilta väärinymmärryksiltä ja turhanpäiväiseltä whataboutismilta, on syytä tehdä yksi asia selväksi:

– Seksuaalisen häirinnän kitkemisessä ei ole kyse siitä, menettääkö joku oikeuden hymyillä toiselle ihmiselle. Seksuaalisen häirinnän kitkemisessä on kyse ihmisen, useimmiten naisen, oikeudesta omaan kehoonsa. Oikeudesta elää ilman häirintää, pelkoa ja ahdistusta.

Qvintuksen mukaan häirinnän mittaluokka on niin valtava, ettei kukaan voi suhtautua siihen yksittäistapauksina.

– Olen itsekin joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi, mutta tässä ei ole kyse minusta. Tässä on kyse rakenteellisesta ongelmasta, jossa naiset joutuvat usein jo lapsuudesta lähtien seksuaalisen häirinnän uhreiksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat