Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tärkeätä, että jokainen poliitikko katsoo peiliin, kun puhuu näistä asioista” – Antti Rinne linjaa syysistuntokautta

SDP:n pheenjohtaja Antti Rinne syysistuntokauden avajaisistunnossa eduskunnassa.

Kansanedustajien syyskausi alkoi tänään remontoidussa Eduskuntatalossa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi Demokraatille, mitkä ovat kauden keskeisimpiä kysymyksiä sosialidemokraateille.

– Kansalaisten kannalta aivan keskeiset asiat ovat turvallisuus ja budjetti, Rinne painottaa.

Turvallisuudesta hän toteaa, että niin keskustelussa kuin päätöksissä on pidettävä huoli siitä, että viranomaisilla on riittävästi resursseja – oli kyse poliisista, suojelupoliisista, rajavartiolaitoksesta tai tuomioistuimista.

– Oleellista on myöskin muistaa se, että eriarvoisuus ja osattomuuden tunne, ovat syitä, joista väkivalta kumpuaa. Meidän omassa yhteiskunnassamme on paljon tekijöitä, jotka lisäävät eriarvoisuuden ja osattomuuden kokemusta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa, että syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka. Rinteen mukaan se on aika oivallisesti sanottu.

– Kyllä se, että on työpaikka tai että on osin työkykyinen sekä se, että kokee oikeudenmukaiseksi yhteiskunnan toimet, jos jää työttömäksi, sairastuu tai jää eläkkeelle, ovat ihan perusasioita. Ne pitää olla kunnossa, jottei osattomuuden tunne leviä, Rinne selventää.

– Näissä asioissa hallituksen politiikkaa on koko ajan ollut sitä, että viedään pois heikoimmassa asemassa olevilta ja annetaan veronkevennysten kautta niille, joilla on jo ennestään on paljon. Näihin asioihin haluamme muutosta. Meillä on selkeä vaihtoehto, Rinne sanoo vaihtoehtobudjettiin viitaten.

Oppivelvollisuusikä halutaan 18 vuoteen.

Antti Rinne nostaa esiin myös perheiden tilanteen. Jopa keskituloisilla on haastavaa.

– Päivähoitomaksut ovat niin korkeita ja lasten harrastusmaksut. Perheiden yhteinen aika jää aika vähäiseksi.

SDP:n ajamia lääkkeitä tilanteeseen ovat joustava koulupäivä ja päivähoitomaksujen poistaminen.

Rinne huolehtii myös siitä, että monet toisella asteella olevat keskeyttävät koulunsa sen takia, että perheillä ei ole varaa maksaa opetusmateriaalia.

– Sen takia me olemme esittäneet sitä, että oppivelvollisuusikää nostettaisiin 18 vuoteen. Sillä on kahtalaiset vaikutukset. Toisaalta heidät, jotka nyt tippuvat peruskoulun jälkeen, saataisiin pysymään pitempään opiskelun piirissä. Lisäksi oppivelvollisuus tarkoittaa myöskin oikeuksia eli välineiden pitää olla ilmaisia.

Tiedustelulaki tullee eduskuntaan vasta ensi vuonna.

Keskeisimpiä eduskunnan syyskauden kysymyksiä on myös tiedustelulain säätäminen. Turun puukotukset tuo kiirettä asiaan.

Antti Rinne kertoo, että hänen tämänhetkisen käsityksensä mukaan hallituksen esitys tulisi eduskuntaan ensi vuoden puolella. Helsingin Sanomien mukaan puhuttaisiin helmikuusta.

– Olen ymmärtänyt, että lainsäädännön arviointineuvosto haluaa tarkastaa kaikkien kolmen lain sisällön ja se on viikkojen prosessi. Lisäksi asia olisi tulossa arviointineuvostoon vasta loppuvuonna.

Rinne ei vielä tässä vaiheessa ota kantaa, miten SDP suhtautuu lain edistämiseen nopeutetussa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

– Kun se on eduskuntakäsittelyssä, arvioimme sisällön kautta, onko se tasapainossa perusoikeuksien ja tiedustelun tarpeiden näkökulmasta ja onko siinä riittävästi valvontaa. Meidän täytyy tietää täällä eduskunnassa se, mitä tiedustellaan, millä tavalla tiedustellaan ja miten se vaikuttaa suomalaiseen avoimeen yhteiskuntaan.

Viime päivinä Suomessa ovat puhuttaneet Jyväskylän tapahtumat. Jyväskylän vastaanottokeskuksessa vastustettiin poliisien toimittamaa pakkopalautusta mielenosoituksella. Tilanne kärjistyi.

Rinne muistuttaa asiallisen keskustelun merkityksestä.

– Tässä tilanteessa on myöskin tärkeätä se, että jokainen poliitikko katsoo peiliin, kun puhuu näistä asioista. Viha synnyttää aina vihaa. Sen takia on tärkeätä keskustella arvokkaasti, analyyttisesti. Voi olla kriittinenkin mutta toisiaan kunnioittaen. Ne ovat tärkeitä periaatteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE