Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tarvitsemme raportin ehdottamia muutoksia verolainsäädäntöön” – Perheyritysten liitto vetoaa pääministeriin

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) ja ekonomi Philip Aminoff (oikealla) esittelivät yritysten kotimaisen omistamisen ohjelman Helsingissä 24. maaliskuuta 2021.

Perheyritysten liitto toivoo, että kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) johtaman työryhmän tänään julkaistulle raportille tehdään tilaa puoliväliriihen neuvottelupöytään.

Demokraatti

Demokraatti

Liitto kertaa tiedotteessa, että raportin päätelmät kertovat Suomen olevan verrokkimaitaan jäljessä omistamisen vaalimisessa, mikä painaa koronakriisin jälkeistä talouskasvua ja näkymiä.

– Raportissa on monia käytännön keinoja, joilla suomalaisten yritysten tulevaisuutta voidaan vahvistaa. Suuri osa raportin toimenpiteistä voidaan tehdä jo tämän hallituksen aikana. Vetoamme pääministeri Sanna Mariniin (sd.), että hän raivaisi tälle raportille pikaisesti tilaa puoliväliriihen neuvottelupöytään, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo tiedotteessa.

Perheyritysten liitto nostaa esiin erityisesti raportin esittämät muutokset verojärjestelmään. Liitto muistuttaa, että noin 70 prosenttia Suomen työllistävistä yrityksistä on perheyrityksiä. Perheyritysten liiton noin 450 jäsenyritystä työllistävät yli 180 000 ihmistä, ja näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 38 miljardia euroa.

– Perheyrityksissä on tyypillisesti omistajia, jotka ovat sitoutuneet yritykseen jopa useamman sukupolvien yli. Koronan aiheuttamat vaikeudet pakottavat monet omistajat arvioimaan toimintaympäristöä entistä tarkemmin ennen uusien investointien tekemistä. Siksi tarvitsemme raportin ehdottamia muutoksia esimerkiksi verolainsäädäntöön, Hänninen sanoo.

RAPORTIN EHDOTUSTEN mukaan esimerkiksi pääomatulon kokonaisveroaste pitäisi olla sama pääoman lajista riippumatta, eri­tyisesti niin, ettei oman pääoman kokonaisveroaste ole korkeampi kuin lainapääoman. Lisäksi kotimaisten kotitalouksien Suomessa ansaitsemien pääomatulojen kokonais­veroaste ei pitäisi olla korkeampi kuin lähinaapurimaittemme kotitalouksien Suo­messa ansaitsemien pääomatulojen kokonaisveroaste, Perheyritysten liitto kertaa tiedotteessa.

Raportti niin ikään linjaa, että kotimaisten kotitalouksien omistamien suomalaisten yritysten suku­polvenvaihdosten ei pitäisi myöskään aiheuttaa suurempaa verorasitusta kuin lähi­naapurimaittemme kotitalouksien omistamien suomalaisten yritysten sukupolvenvaihdosten.

Lisää aiheesta

– Vastuullisen ja pitkäaikaisesti Suomeen sitoutuneen kotimaisen omistajuuden vahvistaminen on historiallisesti pääomaköyhälle maalle hyvinvoinnin edellytys. Kotimaisen omistajapohjan monipuolistaminen ja verotuksellisen ennakoitavuuden vahvistaminen luovat toimintaympäristön, joka on houkutteleva myös kansainvälisille sijoittajille, Hänninen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE