Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys: “Suomen pitää nostaa ongelmat esille tulevalla EU-puheenjohtajakaudella”

Globaali demokratian kriisi on vaikuttanut kielteisesti tasa-arvon tilaan niin kansallisesti kuin koko EU:n tasolla. Tämä kävi selväksi Demarinaisten, Nytkiksen ja Naisjärjestöjen keskusliiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa, jossa katseet kohdistuivat Suomen tulevaan EU-puheenjohtajuuskauteen.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) (kuvassa) muistutti omassa puheenvuorossaan, että tasa-arvon etenemistä ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

– Se taantuu, jos sille annetaan siihen mahdollisuus – kuten on käynyt Puolassa ja Unkarissa.

Siksi Haataisen mielestä keskustelua tasa-arvosta on pidettävä yllä yli puolue- ja järjestörajojen. Hän painotti, että tuleva Suomeen puheenjohtajakausi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esille tasa-arvon tilanteesta ympäri Euroopan.

– Yhteisiä ongelmia ovat esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta ja epätasa-arvo palkoissa.

“EU-parlamentti on ollut neuvostoa edistyksellisempi.”

Eurovaaliehdokas Kaisa Penny (sd.) piti erityisen huolestuttavana Puolan tilannetta. Siellä rajataan voimakkaasti naisten oikeuksia muun muassa aborttiin. Pennyn mielestä EU:n pitäisi puuttua määrätietoisesti naisten oikeuksien heikennyksiin sen jäsenmaissa.

Lisää aiheesta

Hän nosti myös perhevapaat ja perheiden palvelut yhdeksi merkittäväksi seikaksi tasa-arvon kannalta.

– EU-parlamentti on ollut neuvostoa edistyksellisempi. Siksi haluan päästä meppinä edistämään tasa-arvoisempia vanhempainvapaita ja päivähoitomahdollisuuksia kaikille eurooppalaisille.

Panelistit muistuttivat Suomen kansainvälisestä maineesta tasa-arvon mallimaana, jota on nyt kyseenalaistettu. Heidän mielestään maine velvoittaa Suomea tuomaan tasa-arvokysymykset entistä paremmin agendalle – tasa-arvon näkökulmaa tarvitaan niin EU:n ulko- kuin sisäpolitiikassakin kaikessa päätöksenteossa.

Hyvä ajankohta sille on, kun EU arvioi ensi syksynä 25-vuotiasta Pekingin julistusta ja Helsingissä järjestetään kansainvälinen tasa-arvokonferenssi.

“EU ei ole vain byrokraattinen toimielin vaan se kuuluu kaikille.”

Keskustelun viesti oli, että Suomen on näytettävä toiminnallaan muille esimerkkiä. Tätä tukisi esimerkiksi naisen valinta Suomen seuraavaksi komissaariksi – ensimmäistä kertaa.

Panelistit täsmensivät, että tasa-arvo pitää määritellä laajasti koskemaan kaikkia yhteiskunnan rakenteita. Se on tuotava esiin myös EU-tason keskusteluissa.

– EU:n päätöksenteko tuntuu usein etäiseltä ja vieraalta. Tämä epäkohta on korjattava. EU ei ole vain byrokraattinen toimielin vaan se kuuluu kaikille.

Keskustelutilaisuudessa tuli selväksi, että vuoropuhelua pitää kehittää päättäjien ja kansalaisjärjestöjen välillä. Näin kaikki kokisivat olevansa tasa-arvoisesti osa Euroopan unionia.

Tilaisuudessa oli edustajia monelta eri sektorilta. Poliittisia päättäjiä edustivat Haataisen lisäksi Anna Jungner-Nordgren (Nytkis) ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.). Järjestö- ja asiantuntijapuolelta edustajina olivat Eeva Raevaara sosiaali- ja terveysministeriöstä, Terhi Heinilä naisjärjestöjen keskusliitosta ja Auni-Marja Vilavaara Eurooppanaisista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE