Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tässä ovat SDP:n eduskuntaryhmän painopisteet budjettiriiheen

Jukka-Pekka Flander

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen esitteli SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen päätteeksi ryhmän painopisteet syksyn budjettiriiheen. Kaksipäiväinen kokous päättyi tänään.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kattavan listan SDP:n tavoitteista voit lukea alta:

Oppivelvollisuuden laajennus ja maksuton toinen aste toteutettava suunnitellusti

1. Oppivelvollisuuden laajennus on tehokas keino kasvattaa työllisyyttä etenkin pidemmällä aikavälillä. Nykyisille työmarkkinoille kiinnittyminen edellyttää toisen asteen koulutuksen suorittamista. Samalla se on tehokas keino vähentää eriarvoisuutta ja syrjäytymistä.

– Oppivelvollisuuden laajennus voimaan 2021. Samalla toisen asteen koulutus muuttuu maksuttomaksi.
– Määrärahat varattava suunnitellusti ensi vuoden budjettiin.
– Laajennuksen yhteydessä on varmistettava, että kaikki opiskelijat saavat riittävän tuen opinnoissa pärjätäkseen.

Talouspolitiikka on mitoitettava suhdanne- ja työllisyystilanteen edellyttämällä tavalla

2. Talouskasvua tukevaa aktiivista finanssipolitiikkaa on jatkettava. Nyt ja lähiaikoina työllisyyden kannalta keskeisintä on, että talouspolitiikka mitoitetaan suhdannetilanteen edellyttämällä tavalla, eli elvyttäväksi. Euroopan unionin elpymisrahaston varojen tehokkaalla käytöllä on tuettava työllisyyttä, kasvua ja oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa.

3. Aiempien kriisien hoidossa tehdyt virheet on vältettävä. Kriisin sosiaalisten kustannusten välttäminen sekä kestävä yhteiskunnan elpyminen ovat tämän hetken talouspolitiikan ydintä.

– Työllisyyttä kasvattavien uudistusten ohella tarvitaan uudistuksia, jotka kasvattavat tuotantopotentiaalia ja ehkäisevät syrjäytymistä. Näitä ovat panostukset tutkimukseen ja kehitykseen, ilmastopolitiikkaan, infrastruktuuriin sekä hyvinvointivaltion palveluihin.

4. Työllisyyspolitiikan resurssit on mitoitettava niin, että kasvanut työttömyys ei pääse muuttumaan rakenteelliseksi työttömyydeksi.

Työllisyyttä on vahvistettava oikeudenmukaisilla uudistuksilla

5. Oikea-aikaiset ja työnhakijan tarpeisiin sopivat palvelut ovat työllisyyden hoidon ydintä. Tälle on myös tutkimusnäyttöä. Parhaimmat tulokset saadaan, kun palvelu on henkilökohtaista ja säännöllistä. Kannustinjärjestelmä on uudistettava toimivaksi.

6. Korkea työllisyys edellyttää korkeaa osaamista. Koulutus ja osaamisen kehittäminen läpi työuran on kestävä ja sosiaalisesti oikeudenmukainen keino vahvistaa työllisyyttä.

– Oppivelvollisuus
– Korkeakoulujen aloituspaikat ja resurssit
– Jatkuvan oppimisen resurssit ja toimivat välineet
– Työttömyys-, koulutus- ja muutosturvaa tulee edelleen kehittää koko työvoiman osaamista ja työllistymistä kohentavaksi.

7. Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on tehokas keino parantaa työn tekemisen kannusteita.

Kuntien taloudellinen tilanne edellyttää toimia

8. Kuntien taloudellinen tilanne on yhä vakava. Kuntataloutta tukevia toimia tulee jatkaa myös ensi vuonna. Kunnille suunnatun yhteisöveron jako-osuuden tilapäistä korotusta tulee jatkaa ja harkita sen korottamista.

Järjestöjen toimintaedellytykset turvattava

9. Rahapelitoiminnan tuottojen nopea lasku ei saa aiheuttaa kolmannen sektorin toimijoiden tärkeän toiminnan alasajoa. Tuottojen vähenemisen kompensaatioon on haettava ratkaisut. Arpajaislakia on uudistettava hallitusohjelman mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE