Politiikka
5.6.2019 18:35 ・ Päivitetty: 5.6.2019 18:35
Tässä ovat vasemmistoliiton ministerit: ”Unelmahomma”
– Ollaan vihdoin pisteessä, jossa leikkauslistojen sijasta hallitusneuvotteluissa on voitu pohtia, miten voidaan kehittää suomalaista yhteiskuntaa tästä eteenpäin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tiivisti tänään myöhäisillasta medialle syyn siihen, miksi vasemmistoliitto päätti lähteä yksimielisesti Rinteen (sd.) hallitukseen.
Vasemmistoliitto saa opetusministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut. Opetusministeriksi nousee Li Andersson ja sosiaali- ja terveysministerin salkun jakavat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja 1. varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.
Pekonen hoitaa ensimmäisen kaksivuotiskauden ja Sarkkinen seuraavan. Molemmat kuitenkin kertovat tekevänsä yhteistyötä nelivuotiskaudella.
– Nämä salkut suuri voitto meille. Molemmat tehtävät tulevat olemaan aivan keskeisessä roolissa, mitä tulee suomalaisen eriarvoisuuden vähentämiseen, perusturvaetuuksien parantamiseen ja sosiaaliturvan uudistamiseen, Li Andersson sanoi.
Hän totesi olevansa opetusministerin tehtävästä erittäin innoissaan.
– Unelmatehtävä.
Andersson mainitsi muun muassa pääsevänsä kehittämään suomalaista varhaiskasvatusta ja toteuttamaan oppivelvollisuuden pidentämisen.
”En olisi ikinä voinut uskoa.”
Yhtä tyytyväiseltä vaikutti Aino-Kaisa Pekonen, joka sanoi olevansa ”todella onnellinen ja mielettömän innoissaan”.
– En olisi ikinä voinut uskoa, että elämässäni tulee jotakin näin hienoa hetkeä, hän kuvaili ministeriksi valinnan jälkeen.
Pekonen on muun muassa toiminut lähihoitajana terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Hän sanoi, että jo neljä vuotta sitten hänen suuri unelmansa täyttyi, kun hänet valittiin sote-valiokunnan jäseneksi.
Hanna Sarkkisen mukaan päätös jakaa salkku on siinä mielessä hyvä, että valtaa ja vastuuta saadaan jaettua.
– Voidaan myös tiimissä työskennellä ja tukea toisiamme tässä työssä.
Sosiaali- ja terveysministeri vastaa muun muassa perusturvasta ja sosiaalietuuksista sekä eläkejärjestelmästä.
Sarkkinen sanoi olevansa kiitollinen, kun tuleva hallitus ei ole leikkaamassa vaan vahvistamassa perusturvaa.
Li Andersson toteaa, ettei ole huolissaan tulevan hallituksen aikana koulutuksen rahoituksesta, koska on vahva yhteisymmärrys siitä, että pitkään jatkunut koulutuksen leikkauskierre loppuu. Andersson painottaa, että oppivelvollisuusiän nostossa on kyse osaamistason ja myös työllisyysasteen nostamisesta.
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous valitsi ministerit yksimielisesti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.