Politiikka

”Tässä tullaan nyt arvoihin” – Tuula Haatainen analysoi sote-kompuroinnin syyt

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään kovaa kritiikkiä hallituksen sote-esitykselle. Se näki ongelmalliseksi niin pakkoyhtiöittämisen, esityksen aikataulun kuin sen ettei julkinen valta voisi tuottaa sote-palveluja.

– Se on mielestäni selvää tekstiä siitä, että hallituksen kaavailema yhtiöittämis- ja markkinamalli, keskeisten peruspalvelujen markkinoille pistäminen, ei voi jatkua. Minusta on hyvä, että tälle on tehty stoppi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja (sd.) Tuula Haatainen toteaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto käydään huomenna Haataisen johtamassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa läpi.

Keskeisintä perustuslakivaliokunnan lausunnossa on Haataisen mukaan se, että sen mukaan kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu hallituksen esittämässä mallissa.

– Se on meille tärkeä kysymys. Tässä tullaan nyt arvioihin, Haatainen painottaa.

Hän muistuttaa, että SDP:stä on koko ajan tuotu esiin sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaiset ja tasavertaiset palvelut pitää turvata kansalaisille. Haataisen mukaan hallituksen malli lähti kuitenkin toisenlaisista arvolähtökohdista. Hallituksen malli on Haataisen mukaan markkinamalli, jossa keskeisintä olikin se, miten saadaan yhtiöille lisää bisnestä ja julkista rahaa kanavoitua.

– Tästä se ristiriita tuli. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä meidän (SDP:n) malli on ollut koko ajan kestävä. Jos sen mukaan olisi menty, meillä olisi sote varmasti valmis. Nyt tähän tulee aikalisä.

”Hallitus tekee viisaasti, jos ei nyt ala taas hätiköidä ja hoppuilla.”

Soten myöhästyminen on Haataisen mukaan vakava asia.

– Nyt pitää kääriä hihat ja lähteä etsimään ratkaisu siltä pohjalta, että se perustuu vahvasti julkisen palvelun järjestämiseen ja tuottamiseen ja yksityistä käytetään sitten täydentävänä, Haatainen sanoo.

– Käytännössä tämä on asia on nyt hallituksen käsissä. Valtioneuvoston pitää nyt valmistella tämä asia uudelleen.

Haatainen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta edellyttää valtioneuvoston valmistelua.

– Ja kun se menee uudelleenvalmisteluun, siihen tulee lausuntokierrokset. Se tarkoittaa sitä, että se on sitten syksyllä joskus eduskunnassa.

Tammikuisten maakuntavaalien kohtaloa Haatainen ei osaa tarkkaan vielä arvioida.

– Sitä en pysty sanomaan, mutta siihen tulee se lausuntokierros.

– Sen sanon, että hallitus tekee viisaasti, jos ei nyt ala taas hätiköidä ja hoppuilla vaan tekee nyt huolellisesti ja katsoo sen, mitä perustuslakivaliokunnan lausunto sisältää. Jos niistä prinsiipeistä oikeasti tehdään, niin sillä (sotella) on silloin menestymisen edellytykset ja sitä toivon.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat