Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tiede ja teknologia

10.2.2025 11:47 ・ Päivitetty: 10.2.2025 11:47

Tässäkö uusi teknologiavaltti Suomelle: maailman onnellisin paikka drooneille

iStock

Suomen pitäisi tavoitella asemaa drooniteknologian suurvaltana, vapauttaa alan säätelyä sekä tarjota alueitaan droonivalmistajien testauskäyttöön, puolustus- ja ilmailuteollisuuden kokoama strategiamietintö neuvoo.

Petri Korhonen

Demokraatti

Maanantaina julkaistu droonistrategialistaus suosittelee kunnianhimoista kehitysohjelmaa tämän suurvalta-aseman saavuttamiseksi.

Siihen kuuluisi muun muassa eritasoista korkeampaa alan koulutusta oppilaitoksissa, tukea startup-yrityksille ja sijoittajille sekä miehittämättömiä laitteita koskevan säätelyn järkevöittämistä.

– Droonit pitää tässä yhteydessä ymmärtää laajemmin kuin perinteisinä nelikoptereina. Kyse on yhtä paljon myös maalla, merellä tai merenpinnan alla joko ohjattuina tai autonomisesti liikkuvista järjestelmistä, puolustuskonserni Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko korosti julkistamistilaisuudessa.

Tämän alan teollisuuden houkuttelu ja kasvattaminen Suomeen voisi olla jollei uusi Nokia, ainakin yksi uusi kaivattu tukijalka vientiteollisuudellemme.

RUOKAKAUPPOJEN jakelurobottien ja Ukrainan sodasta tuttujen itsemurhalennokkien väliin mahtuu lukemattomia muita arkisia käyttötarkoituksia.

Strategian laatijat ennustavat, että droonitekniikka tekee yleistyessään lähes internetin käyttöönottoon rinnastettavan teollisen vallankumouksen niin tavarankuljetuksiin, infran valvontaan kuin sotilastoimintaankin. Droonit eivät väsy eivätkä stressaannu monotonisessakaan työssä ihmisten tavoin.

Toinen tärkeä strategiassa mainittu asia on standardoinnin tarve. Tällä hetkellä jo yksin viranomaistenkin käytössä on useiden eri valmistajien drooneja, jotka sisältävät Kiinassa ja muualla kaukomaissa valmistettua tekniikkaa.

Pelkästään huoltovarmuussyistä ja kotimaisen korjaustoiminnan varmistamiseksi olisi hyvä, jos julkisissa hankinnoissa olisi enemmän yhteneväisyyttä.

– Kaikkien täällä käytettävien droonien osien ei tarvitse tulla Suomesta, mutta on tärkeää että ne toimivat varmasti täkäläisissä sääoloissa ja että huoltaminen onnistuu, sanoo Puolustus- ja ilmailuteollisuuden teknologiajohtaja Lauri Kangas.

SUOMEN HANKALA ilmasto voidaan kääntää myös alan kilpailuvaltiksi. Teollisuusväki muistuttaa, että jo nyt Lapissa testataan paljon sekä henkilöautoja että niiden renkaita – koska yhtä kylmiä ja piinaavia sääoloja ei monesta paikasta löydy.

Strategiassa esitetään, että Suomi ottaisi samanlaisen testilaboratorioroolin myös drooniteknologiassa.

– Suomessa on paljon tähän sopivia alueita, joita voidaan tarjota alan kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille uuden teknologian tutkimuskäyttöä varten. Täkäläisissä ja arktisissa oloissa pärjääminen on mille tahansa tekniikalle hyvää mainosta, Lauri Kangas uskoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU