Politiikka
24.3.2017 09:29 ・ Päivitetty: 24.3.2017 09:29
“Tavatkaa ihmisiä, kuunnelkaa ja näyttäkää, että välitätte” – SDP:n kampanjaa käydään muuallakin kuin somessa
Helsingin Narinkkatorilla SDP:n vaalimökin avajaiset keräsivät sankan joukon kahville ja munkille ja tietysti SDP:n viestiä kuuntelemaan. Puheenjohtaja Antti Rinteen lisäksi starttiin oli saatu ehdokkaita jopa Lappia myöten. Syynä siihen oli lähinnä se, että iltapäivällä SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu kevätkokoukseensa.
Kuntavaaleihin on aikaa reilu kaksi viikkoa ja ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona. Vaalihurmosta ei ainakaan Helsingin katukuvassa ole liiemmin tuntunut. Rinne jakaa tämän huomion.
– Kyllähän tämä vähän laimeaa tähän asti jotenkin on ollut. Nyt pitääkin viimeistään kannustaa ihmisiä äänestämään, hän korosti vaalimökillä.
Toisenlaistakin tuntumaa hänen mukaansa on, kun kiertää ympäri Suomea. Rinne vieraili pari viikkoa sitten Torniossa, jossa tori oli täynnä porukkaa – SDP:n teltta veti porukkaa, mutta muissa ei väenpaljoutta ollut.
Vaalikampanjointi on mennyt yhä enemmän sosiaaliseen mediaan, mutta Rinne pitää tärkeänä, että yli 6 000 SDP:n ehdokasta näkyvät myös “luonnossa”.
– Nyt pitää näkyä, koputelkaa oville, tavatkaa ihmisiä ja kuunnelkaa heitä. Ottakaa huolista vaarin ja näyttäkää, että välitätte.
Äänestäjille, joista hyvin moni vielä miettii puoluettaan ja ehdokastaan, Rinne muistuttaa, että kuntavaaleissa on kyse myös Suomen suunnasta, ei vain mitä yksittäisessä kunnassa tapahtuu.
Lisää aiheesta
– Mitä vahvemman kannatuksen SDP saa, sitä vahvempi puolue on myös eduskunnassa, kun hallituspuolueet joutuvat yhä enemmän ottamaan huomioon näkemyksemme.
Vaalikentillä suurin huoli on – eikä mitenkään yllättävästi – miten käy sosiaali- ja terveyspalveluiden. Siitä Rinteeltäkin kysytään eniten. Oppositio onkin jättänyt SDP:n johdolla välikysymyksen sote-palveluista.
– Joutuuko maksamaan yhä enemmän sote-palveluista ja miten paljon niitä on ylipäänsä tarjolla. Tästä on syvä huoli, Rinne kertoo kansalaisten murehtivan.
Muitakin kysymysmerkkejä on:
– Eläkeläiset joutuvat valisemaan ruoan tai lääkkeen välillä. Ja lapsiperheet ovat helisemässä tuen vähenemisen takia, Rinne luettelee esimerkkejä.
Hänen mielestään kuntien kannattaisi satsata riittäviin kotipalveluihin. Alas on menty ja lujaa: 1990-luvulla kotikäyntejä oli 60 000, nyt vain 10 000.
On tärkeää, että äänestäjät katsovat, millaisia arvoja eri puolueiden ehdokkaat edustavat.
Helsingissä on erikoinen ongelma: Iso osa ihmisistä luulee päättävänsä kuntavaaleissa, kuka on Helsingin tuleva pormestari. SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen on puolueen ehdokas tähän tehtävään.
Hänen mielestään pormestarikysymys on hämärtänyt perusasiaa:
– Vaaleissa ratkaistaan, millaiset valtasuhteet valtuustossa ovat, millaista arkea helsinkiläisille on tiedossa. Siksi on tärkeää, että äänestäjät katsovat, millaisia arvoja eri puolueiden ehdokkaat edustavat, hän muistuttaa.
85-jäseninen valtuusto siis valitsee pormestarin, apulaispormestarin ja koko kaupunginhallituksen.
– SDP:n pitää nyt kiertää kaupungilla, lähiöissä ja puhua ihmisille, että nyt ei valita suoraan pormestaria vaan poliittiset ryhmät, jotka päättävät asioista, Haatainen huomauttaa.
SDP:llä on selkeä tavoite: enemmän kohtuuhintaisia asuntoja, lasten ja nuorten hyvinvointiin rahaa, varhaiskasvatus kuntoon ja maksuttomaksi, kaupungin eriarvoistumiselle stoppi. Muun muassa.
Imatra on ollut perinteisesti vahvaa demarialuetta. Vaalimökille saapunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm iloitsee, että hyvältä näyttää kuntavaalien alla.
– Viime vaalit menivät hyvin, mutta tavoitteena on aina pistää paremmaksi ja saada muutama lisäpaikka, hän pohtii.
Imatralla, kuten monella muullakin paikkakunnalla, lapsiperheiden palvelut kiinnostavat vaalien alla. SDP korostaa omassa ohjelmassaan myös ympäristöä, ollaanhan Saimaan ja Vuoksen rannoilla.
Imatra on rakennemuutospaikkakunta, joten teollisia työpaikkoja on lähtenyt.
– Nyt näyttää jo paremmalta, mutta kysymyksiä herättää se, hoidetaanko työllisyyttä kunnassa vai kuntayhtymämässä ja mitä se merkitsee, Malm kertoo. Sote- ja maakuntauudistus korostuvat keskustelussa myös Imatralla: miten saadaan hyvät käytännöt säilymään, koska niitäkin on.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.