Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Täysistunnossa kuultiin raju Stalin-vertaus, kun hallituskumppanit ottivat yhteen – Riitaa aiheuttanut asia jäi pöydälle Pia Viitasen puututtua tilanteeseen

Pia Viitanen puhumassa täysistunnossa (kuva ei ole tältä päivältä).

Hallituksen sisäinen kärhämä Kriisinhallintaopiston sijaintipaikasta ponnahti jälleen voimakkaana esiin, tänään eduskunnan lähetekeskustelussa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi siviilihenkilöstön osallistumisesta kriisinhallintaan annettua lakia, Pelastusopistosta annettua lakia sekä tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävissä annettua lakia.

Kokoomuslaisen sisäministerin Kai Mykkäsen tekemän linjauksen mukaisesti Kriisinhallintakeskus siirtyy Kuopiosta Pelastusopiston yhteydestä Helsinkiin.

– Ongelma Suomen tavassa järjestää meidän hallintoamme on se, että käytännössä yksittäiset ministerit ja ministeriöt käyttävät täydellistä valtaa määrittää itse ilman koko hallituksen linjauksia se, minne valtion palvelut, työpaikat ja virastot perustetaan ja mistä päin Suomea niitä lakkautetaan, puheenvuorot aloittanut keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen myllytti ja esitti syytteitä keskittämisestä.

– Sisäministeriö muutti jostakin syystä puolen vuoden aikana täysin kantansa aikaisemmasta linjauksesta, hän jatkoi kritiikkiä hallituskumppani kokoomuksen suuntaan.

Kurvinen sanoi, ettei kyse ole pelkästään siitä, missä jokin virasto toimii vaan myös ihmisten palveluista ja koko maan kehittämisestä. Hän valitti sitä, että ainut ratkaisuvaihtoehto, mitä hallinto tarjoaa, on toimipisteitten vähentäminen ja keskittäminen yhteen isoon yksikköön.

– Valitettavasti joissakin ministeriöissä tätä tehdään myös sumeilemattomasti, ilmeisesti hyvin ideologisin perustein, hän syytti.

Kurvisen mukaan ensi vaalikaudella valtionhallinnon virastojen sijaintipaikoista on päätettävä koko valtioneuvoston kesken.

Tämän jälkeen kokoomusministeriä kritisoi keskustan kansanedustaja Markku Rossi. Hän tuli verranneeksi Mykkäsen toimintaa jopa Josif Staliniin.

– Diktaattori Josif Stalinilla oli kovin merkillinen oikeuspoliittinen linja, joka ei ainakaan länsimaiseen oikeusajatteluun sovi: ”Kun syyllinen tiedetään, niin rikos kyllä keksitään.”… Ministeri Mykkäsellä näyttää olevan tässä kysymyksessä hyvin samankaltainen ajattelutapa, eli kun keskittäminen Helsinkiin on asetettu tavoitteeksi, niin perustelutkin kyllä löytyvät.

“Esittelevää ministeriä ei näy ollenkaan.”

Keskusteluun osallistuivat tämän jälkeen myös SDP:n kansanedustajat Eero Heinäluoma, Johanna Ojala-Niemelä ja Pia Viitanen.

Heinäluoma totesi, että alueellistamiskysymykset ja tasapainoinen aluekehitys ovat tärkeä osa Suomen niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin menestymistä.

– Nyt keskustelu on kuitenkin vähän hämmentävää siltä osin, että me olemme kuulleet erittäin rankkaa kritiikkiä viimeksi edustaja Rossin toimesta hallituksen päätöksentekoa kohtaan, ja joudumme toteamaan, että emme ole kuulleet ensimmäistäkään perustetta tämän ratkaisun tekemiseen tässä salissa. Olemme kuulleet nämä duubiot asiassa. No, sitten samaan aikaan joutuu kyllä kysymään, että onko tässä nyt käynnissä keskustan iso käsienpesu tämän päätöksen johdosta. Pidän selvänä, että tämä asia olisi ollut koko hallituksen ratkaistavissa, jos pääministeri olisi ollut sillä kannalla, että tämä tuodaan valtioneuvoston käsittelyyn ja koko hallitus ottaa kannan, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma ihmetteli, että ministeri Mykkänen ei ole salissa paikan päällä, mihin yhtyi välihuudollaan kansanedustaja Rossi.

– On merkittävä asia käsittelyssä ja hallituksen asiaa koskeva lakiehdotus, ja esittelevää ministeriä ei näy ollenkaan, ja tiedossa piti olla, että tähän asiaan liittyy epäilyksiä, jotka ansaitsisivat tulla täällä läpivalaistuksi ja avoimesti keskustelluksi normaalin parlamentarismin ja avoimen demokratian hengessä, Heinäluoma jatkoi.

– Meillä aluekehityksestä on todella syytä olla huolissaan. Meillä on tällä alueella erittäin huonoja päätöksiä tehtynä myös niin, että Suomen valtio on niihin myötävaikuttanut. Puhun nyt yhdestä esimerkistä, joka on täällä aikaisemmin ollut käsittelyssä, ja se koskee Savonlinnan opettajakoulutuksen lopettamista, hän jatkoi.

“Keskusta ei ole entisensä.”

Johanna Ojala-Niemelä päivitteli, ettei keskusta ole enää entisensä.

– Kyllä on huomannut, että ei tällä Sipilän hallituksella löydy aluepoliittisille ratkaisuille sijaa.

– Tuntuu siltä, että täällä kyllä tällaisessa tilanteessa tulisi olla ministerin paikalla. Ei käy niin, että täällä päähallituspuolue kovasti kritisoi ja ministeri ei esitä perusteluja tälle siirrolle. Ja tämä on niin kuin edustajan näkökulmasta, joka tässä salissa tätä kuuntelee, todella outo ja hämmentävä tilanne. – Missä on ministeri? kysyi Pia Viitanen.

Seuraavassa puheenvuorossaan hän esitti, että asia jäisi pöydälle ensi tiistain täysistuntoon. Näin myös tapahtui ja keskustelu jatkuu näin ollen ensi viikolla.

– Edellytän, että tällaiset asiat keskustellaan niin, että myös ministeri on paikalla, Viitanen totesi.

Ministeri Mykkänen oli täysistunnon aikana selvittämässä toimittajalle hallituksen kantoja niin kutsuttuun irtisanomislakiin yhdessä ministerien Jari Lindström (sin.) ja Mika Lintilä (kesk.) kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE