Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri näkyy ja ilmastonmuutos ravistelee tänä vuonna Turun kirjamessujen teemoina

Rakastettu näyttelijä Seela Sella avasi Jenni Haukion haastattelemanaTurun kirjamessuviikonlopun Elämäni kirjat -keskustelusarjan.

Turun kirjamessujen tämän vuoden teemana on teatteri, ja se myös hyvin näkyy. Aiempien vuosien monet teemamaat tai Suomen maakunnat ovat ehkä erottautuneet messuhulinassa vaikkapa  tunnusväreinensä, mutta sisältöpuoli on saattanut jäädä joskus isompien yleisömagneettien katveeseen. Teatterilla on esittävänä taiteena kuitenkin kilpailuvaltti: se on lähtökohtaisesti esille työntyvää, eli sekä näkyvää että kuuluvaa.

Rolf Bamberg

Demokraatti

Turun Messukeskuksen perjantaissa saattoi sukkuloida teatteriaiheesta toiseen melkein koko messupäivän. Teatterilaisia riitti isoille ja pienille esiintymislavoille, ja Turun teattereiden lisäksi myös Kansallisteatterin esittäytyy tänä vuonna omalla näkyvällä osastollaan.

Turun kaupunginteatteri esittelee messuilla paitsi tulevaa ohjelmistoaan myös avasi jo taakse jääneiden produktioiden saloja, kun näytelmäkirjailija Sami Keski-Vähälä nousi lavalle kertomaan, miten selvitään sellaisesta jättiurakasta kuin Tolkienin Tarun Sormusten herrasta dramatisoinnista.

Turun ylioppilasteatteri demosi messuilla Poltettu oranssi -produktiotaan.

Yhdessä salissa Turun ylioppilasteatterin porukka demosi sovitustaan Eeva-Liisa Mannerin nykypäivänä harvoin nähtäväksi saavasta modernista klassikosta Poltettu oranssi ja toisaalla jo kohta näytelmäkirjailijaliitto julkisti toisessa esiintymispisteessä vuoden 2019 Lea-palkinnosta kisaavat ehdokkaat. He muuten ovat Heini Junkkaala monologillaan Homoäiti, Okko Leo työpaikkadraamallaan Ateria ja Pipsa Lonka luontosuhdettamme ravistelevalla näytelmällä Den andra naturen. Kuisti-lavan katsomossa oli hauska seurata ohikulkevien ihmisten reaktioita, kun demotehtäviin pyydetty näyttelijäjoukko esitti varsin raflaaviakin katkelmia ehdokasnäytelmistä.

Lea-palkintoehdokkaat Heini Juhnkkaala, Pipsa Lonka ja Okko Leo keskustelivat näytelmäkirjallisuudesta.

Perjantaina pantiin käyntiin myös huima hanke “The 24 h Play”, jossa vuorokauen aikana luodaan ihan uusi näytelmä alkutekijöistä eli kirjoitustyöstä esitysvalmiiksi. Amerikkalaisperäisen tuotantoformaatin suomalaisia toteuttajia ovat muuun muassa Satu Rasila tekstin luojana, Tove Appelgren ohjaajana, Jussi Vahvaselkä säveltäjänä sekä neljä haasteita pelkäämätöntä näyttelijää.

Teatteriteemojen ohella myös Turun messuilla ovat polttavat ilmastokysymykset näkyvästi esillä. Lauantain ohjelmassa esimerkiksi Turun yliopiston asiantuntijat keskustelevat ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksista ja päivän päätteksi joukko kirjailijoita kokoontuu keskustelemaan otsikolla “Ilmastohuolipuhetta dekkareista scifiin”.

Ne elämän isot kirjat

Läpi messuviikonlopun pyörivässä ohjelmakokonaisuudessa Elämäni kirjat teatteriväki on niin ikään hyvin esillä. Keskustelusarjan avasi perjantain keskipäivässä yksi nykyisistä rakastetuista teatterimme grand old ladyista, Seela Sella, jonka lukumieltymyksiä oli päälavalla kartoittamassa kirjamessujen ohjelmapäällikön tehtäviin parin vuoden tauon jälkeen palannut Jenni Haukio.

Sankaruuskirjasta keskustelemassa ollut Michael Monroe on myös kirjakansan sankareita.

Sella kiitteli myös monista kirjailijoistaan tunnettua Pispalaa lapsuuden lukemisharrastuksen kannalta hyvänä kasvuympäristönä.

– Minä löysin tieni kirjallisuuteen runojen kautta. Minun lapsuudessani kouluissa luettiin kaikkia kotimaisia merkittäviä runoilijoita, Hellaakoskea, Viitaa, Södergrania… Erityisen läheisenä on mielleni jäänyt Lauri Viidan runo Luominen. Viitaahaan ei työväenrunoilijana ihan helposti yhdistä raamatullisiin teemoihin. Luominen-runossaan runoilija tavoitti kuitenkin jotain hyvin samanlaisia sfäärejä kuin psalmissa 104.

Haukion kysyessä Sellalta sitä hänen elämänsä tärkeintä kirjaa valinta oli selvä: Auschwitzin kauheuksista hengissä selvinneen Itävallan-juutalaisen psykiatrin Viktor Franklin omakohtainen selviytymistarina Ihmisyyden rajalla, joka on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen itsekin juutalaiseen uskoon kääntyneeseen Sellaan.

Yleisömagneettien vetovoimaa

Lauantaina Elämäni kirjat -ohjelmakokonaisuudessa omia unohtumattomia lukukokemuksiaan ovat esiittelemässä arkkipiispa Tapio Luoma ja näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä, sunnuntaina vuorossa on näyttelijäpariskunta Aino Seppo ja Esko Salminen.

Elina Knihtilä vetää kirjallisia keskusteluja myös omassa ”Elina salongissaan” lauantaina ja sunnuntaina.

Lauantain takuuvarmoja yleisömagneetteja Turun messukeskuksessa ovat Vesa-Matti Loiri ja Jari Tervo esittelemässä ensin mainitun elämäkertaa, Sinikka ja Tiina Nopola kertomassa 30-vuotisesta taipaleestaan lasten suosikkikirjojen tekijöinä, kimpassa esiintyvät runoilija Heli Laaksonen ja pop-stara Lauri Tähkä. Kansaa puoleensa vetävät oletettavasti puoleensa myös iltapäivän dekkaripaneeli ja Suomen satavuotiaasta presidentti-instituutiosta keskusteleva kvartetti, johon kuuluvat professorit Timo Soikkanen ja Jukka Kekkonen, ministeri Jaakko Iloniemi ja kirjailija Jörn Donner.

Elokuvallinen syrjähyppy kirjamessuilla: Fingerpori-leffasta juttelivat ohjaaja Mikko Kouki ja sarjakuvasuosikin isä Pertti Jarla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE