Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Teknologian hyödyntäminen kotihoidossa on tärkeää” – SDP:n Väätäinen: Toteutumatta jääneisiin uudistuksiin palattava pian

iStock

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) on tyytyväinen, että viimeisin vanhuspalvelulain uudistuksen toinen vaihe etenee.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa on päätetty korjata vanhusten palveluiden epäkohtia. Pitkään kaivatut uudistukset ovat Väätäisen mukaan nyt loppusuoralla.

Lakiuudistuksen toisessa vaiheessa säädetään muun muassa kotiin tuotavien palveluiden riittävyydestä ja parantamisesta, jotta iäkkäillä ihmisillä on mahdollisuus elää kodissaan turvallisesti ja saada tarpeiden mukaisia palveluja.

Vanhuspalveluiden uudistamista koskevasta lakipaketista jäävät eduskunnan valiokuntakäsittelyn myötä säätämättä laiksi vanhuspalveluiden turva-auttamispalvelua ja kotikäyntien korvaamista etäyhteyksin koskevat uudistukset.

Perustuslakivaliokunta piti näitä uudistustoimia perustuslaillisesti ongelmallisina, sillä turva-auttamispalvelun sisältö ja kotihoidossa etäyhteyksien hyödyntämisen sääntely jäävät perustuslain kannalta liian yleispiirteiseksi, mikä voisi mahdollistaa puuttumisen ihmisen yksityiselämän suojaan.

– Valiokunta katsoi, että näissä uudistustoimissa lainvalmistelu tulee tehdä tarkkarajaisemmin ja täsmällisemmin, perustuslakivaliokunnan jäsen Väätäinen toteaa tiedotteessa.

Etäyhteyksien käyttö helpottaisi kotihoitoa.

Hän haluaa kiinnittää huomiota tällä lainsäädäntökierroksella toteuttamatta jääneisiin vanhustenpalveluiden uudistusehdotuksiin.

– Hallituksen on syytä palata niihin vielä myöhemmin.

Väätäinen korostaa, että teknologian hyödyntäminen kotihoidossa on tärkeää. Hän ottaa esimerkiksi etäyhteyksien käytön, joka helpottaisi kotihoidossa työskentelevien työajan riittävyyttä ja hoitotyön kuormitusta.

– Teknologian hyödyntäminen voi myös tuoda uusia palveluja iäkkään asiakkaan ulottuville ja siksi näissä asioissa pitää edetä lain jatkovalmistelussa.

Väätäisen mielestä toteutumatta jääneisiin säännöksiin on syytä tehdä mahdollisimman pian perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset ja täydennykset, jotta eduskunta voisi ottaa ne uudelleen käsiteltäväksi vielä tämän vaalikauden aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE