Työmarkkinat
7.1.2022 14:23 ・ Päivitetty: 7.1.2022 14:29
Teollisuusliitto on hyväksynyt neuvottelutuloksen – Riku Aalto: ”Ratkaisu on kahdella tapaa historiallinen”
Teollisuusliiton hallitus on päättänyt äänin 20-8 hyväksynyt neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden uudeksi työehtosopimukseksi.
Neuvottelutulos saavutettiin 4.1.2022 valtakunnansovittelijan avustuksella Teollisuusliiton annettua Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle toimialan keskeisiä yrityksiä koskevan lakkovaroituksen muutamaa päivää aiemmin.
Työehtosopimuksen syntymisen myötä Teollisuusliitto on peruuttanut kaikki teknologiateollisuuden toimialaa koskevat työtaisteluilmoitukset, Teollisuusliitto kertoo tiedotteessaan.
Teollisuusliiton mukaan saavutettu sopimusratkaisu korottaa palkkoja 2,0 prosenttia vuodelle 2022. Palkankorotuksissa yleiskorotusta on 1,5 prosenttia ja paikallisesti sovittavaa erää 0,5 prosenttia. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on saavutettuun ratkaisuun tyytyväinen.
– Kaikille työntekijöille kohdistuvan yleiskorotuksen merkitys on suuri ja sen lisäksi paikallinen erä on rakennettu tavalla, joka varmistaa työntekijöiden reilun kohtelun perälaudan riskillä työnantajalle, Aalto sanoo tiedotteessa.
– Ratkaisu on kahdella tapaa historiallinen. Ensinnäkin työntekijät saivat suuremmat palkankorotukset kuin ylemmät toimihenkilöt. Toiseksi ratkaisu on tehty uuden työnantajayhdistyksen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa, Aalto jatkaa.
Teollisuusliitto toteaa tiedotteessaan, että Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenyritysten edustavuus on nopeasti noussut niin suureksi, että se varmistaa vahvan yleissitovuuden säilymisen teknologiateollisuuden toimialalla hyväksytyn sopimuksen kautta. Teollisuusliiton Aallon mukaan yleissitovuuden säilyminen ennallaan kertoo yritysten sitoutumisesta nykyiseen sopimusmalliin.
– Tällä sopimuskierroksella meillä oli enemmän lukkoja avattavana kuin aiemmin. Moni lukko avautui, kun yritykset valitsivat yleissitovuuden teollisuuden neuvotteluiden lähtökohdaksi. Näyttää siltä, että sopimusjärjestelmämme on yritysten keskuudessa selkeästi mainettaan parempi, Aalto toteaa tiedotteessa.
Uusi teknologiateollisuuden työehtosopimus on voimassa 30.11.2023 asti, mutta se on irtisanottavissa 30.11.2022 mennessä, mikäli osapuolet eivät sitä ennen pääse sopimukseen vuoden 2023 palkkaratkaisusta. Sopimus on siten 1 + 1 -vuotinen. Teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä työskentelee noin 90 000 teollisuuden työntekijää.
Teollisuusliiton hallitus hyväksyi teknologiateollisuuden työehtosopimuksen lisäksi myös kaksi muuta sopimusta; autoalan kaupan ja korjaamotoiminnan työehtosopimuksen sekä malmikaivosten työehtosopimuksen. Autoalan sopimus on kattavuudeltaan Teollisuusliiton toiseksi suurin sopimus. Sen piirissä työskentelee noin 20 000 työntekijää. Autoalan sopimuksessa työnantajia edustaa Autoalan keskusliitto.
Teollisuusliitto toteaa neuvottelevansa toimialakohtaiset sopimusratkaisut kaikille sopimusaloilleen paitsi mekaaniseen metsäteollisuuteen, jossa sopimukset neuvotellaan kunkin alan yrityksen kanssa erikseen. Tähän asti solmitut yrityskohtaiset ratkaisut metsäteollisuudessa ja toimialakohtaiset sopimukset muilla sopimusaloilla ovat liiton mukaan johtaneet keskimäärin samansuuruisiin palkankorotuksiin.
– Yrityskohtaiset ratkaisut eivät ole kasvattaneet tai pienentäneet palkankorotusten tasoa suhteessa toimialakohtaisiin ratkaisuihin. Työntekijä saa suurin piirtein saman korotuksen oli ratkaisu sitten tehty suoraan yrityksen tai toimialajärjestön kanssa. Tämä on merkittävä havainto tältä sopimuskierrokselta, Aalto sanoo.
Näin kommentoi Teknologiateollisuuden työnantajat
Myös Teknologiateollisuuden työnantajat on kommentoinut saavutettua sopua tiedotteella.
Se toteaa, että sopimusten mukaan ensisijaisena lähtökohtana on, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Paikallisissa neuvotteluissa voidaan sopia niin palkantarkistusten suuruudesta, ajankohdasta kuin toteutustavastakin.
Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisesti. Tässä tapauksessa palkkoja tarkistetaan 1.3.2022 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,5 prosentin yleiskorotuksella sekä 0,5 prosentin yrityskohtaisella erällä, se kertoo tiedotteessaan.
Teknologiateollisuuden työnantajat sanoo tiedotteessaan, että sopimuksissa on työnantajan näkökulmasta keskeistä paikallisten sopimismahdollisuuksien lisääntyminen yrityksissä, joissa ei ole valittuna pääluottamusmiestä tai luottamusmiestä.
Teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksen piirissä on Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenyrityksissä noin 54 700 työntekijää ja todennäköisen yleissitovuuden kautta kokonaisuudessaan noin 90 000 työntekijää. Malmikaivosten sopimuksen piirissä on kokonaisuudessaan vajaat 2 000 työntekijää.
Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo tiedotteessa pitävänsä valitettavana, että ratkaisujen hinta nousi vielä hivenen korkeammaksi kuin teknologiateollisuuteen aiemmin syntyneessä ratkaisussa ylempien toimihenkilöiden kanssa.
Hänen mukaansa näyttää yhä todennäköisemmältä, että suomalaisen työn kilpailukyky on koronakriisin jälkeen heikompi kuin kriisiin mentäessä. Sopimuksen syntyminen poistaa kuitenkin uhan Teollisuusliiton ilmoittamasta laajasta lakosta ja turvaa yrityksille työrauhan pandemian keskellä.
– Koko syksyn toistettu huoli kustannuskilpailukyvystä ei ikävä kyllä saanut riittävää vastakaikua. Tällä kustannustasolla ja palkanmuodostuksen jäykkyydet huomioon ottaen Suomen kilpailukyky on todennäköisesti ongelmissa, mikäli talouskehitys osoittautuu vähänkään odotuksia heikommaksi, Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.
– On myös selvää, että lukuisilla toimialoilla ei ole koronavaikeuksien keskellä mahdollisuuksia lähellekään samantasoisiin sopimuksiin kuin teknologiateollisuudessa solmittiin. Teknologiateollisuudessakin on nyt sovittu kaksi suurta sopimuskokonaisuutta, jotka ovat rakenteeltaan ja tasoltaan erilaisia.
Ruohoniemen mukaan työnantajapuolen tavoitteena on, että yrityksissä neuvotellaan mahdollisimman laajasti paikallisista palkkaratkaisuista.
Myös Ammattiliitto Pro on jättänyt lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Näiden uhkien sovittelu on vielä kesken.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.