Talous

Terrafamelta tulosjulkistus: liikevoitto kasvoi

LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Kaivosyhtiö Terrafamen liikevoitto kasvoi heinä-syyskuussa 42,5 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin yhtiö teki saman verran tappiota. Liikevaihto kasvoi 63,9 miljoonaan vuoden takaisesta 21,2 miljoonasta.

Yhtiön mukaan metallitehtaalla tehtiin vuosineljännesennätykset. Ne olivat nikkelissä 5 506 tonnia ja sinkissä 12 242 tonnia. Sinkin tuotannossa tehtiin myös vuosiennätys. Tämän vuoden aikana syyskuuhun mennessä sinkkiä tuotettiin yhteensä yli 33 000 tonnia, yhtiö kertoo.

Kaivosyhtiö Terrafame aikoo hakea valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenotolle. Hakemus on määrä jättää lähiviikkoina, tiedottaa yhtiö. Terrafamen arvion mukaan uraanin talteenotto voisi alkaa vuoden 2019 lopulla.

Terrafamen tuotantoprosessissa liukenee muiden metallien ohella myös luonnonuraania, mutta sitä ei nykyisin oteta talteen. Yhtiön louhiman malmin uraanipitoisuudet ovat pieniä. Uraania voitaisiin kuitenkin hyödyntää siinä määrin, että toiminta olisi kaupallisesti kannattavaa, arvioi yhtiö.

– Suhteessa nikkelin ja sinkin tuotantoon uraanin talteenoton taloudellinen merkitys Terrafamelle ei olisi huomattava, mutta se parantaisi yhtiön kannattavuutta, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Sen jälkeen kun Terrafame jättää lupahakemuksen, pyydetään asiasta lausunnot muun muassa Sotkamon kunnalta, Kajaanin kaupungilta, eri ministeriöiltä ja viranomaisilta. Uraanin talteenotto edellyttää myös muun muassa Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää ja ulkoministeriön myyntilupaa.

Yhtiö kertoo, että Terrafamen prosesseissa ja tuotteissa mukana oleva uraani ei aiheuta säteilyvaaraa ihmiselle tai ympäristölle, sillä se vastaa säteilyominaisuuksiltaan kallioperässä esiintyvää luonnonuraania.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat