tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Terrori-isku Pariisin sydämessä tv-vaaliväittelyn aikana – yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui

Kuva: Lehtikuva-AFP
Osa Champs-Elysees-katua suljettiin iskun jälkeen. Taustalla Pariisin maamerkki Riemukari.

Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui Pariisin keskustassa torstai-iltana, kun heitä kohti ammuttiin. Automaattiaseella ampunut mies avasi tulen poliisiautoa päin noin kello yhdeksän illalla paikallista aikaa vilkkaalla Champs-Elysees-kadulla. Hyökkääjä ammuttiin kuoliaaksi.

Guardianin mukaan ampuja oli ajanut autonsa lähelle pysähdyksissä ollutta poliisiautoa, jossa oli sisällä useita poliiseja. Mies oli tullut ulos autosta ja alkanut ampua.

Epäilty ampui kuoliaaksi yhden poliisin ja haavoitti kahta, minkä jälkeen poliisit ampuivat hänet. Poliisilähteen mukaan mies yritti paeta jalan.

Ranskan sisäministeriön edustajan Pierre-Henry Brandetin mukaan haavoittuneet poliisit eivät ole hengenvaarassa, Guardian kertoo.

Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut tehneensä iskun. Isis ilmoitti Amaq-propagandatoimistonsa kautta, että ampuja oli Isisin taistelija. Isis väitti miehen olevan belgialainen.

Ranskan viranomaiset eivät yöllä kommentoineet Isisin ilmoitusta tai ottaneet kantaa iskun tarkempiin yksityiskohtiin.

Ampuja oli turvallisuusviranomaisten tuntema. Hänet oli pidätetty helmikuussa, sillä hänen epäiltiin suunnittelevan poliisien tappamista. Mies oli vapautettu, sillä häntä vastaan ei ollut todisteita.

Osa Champs-Elysees-katua suljettiin iskun jälkeen, ja poliisi ohjeisti ihmisiä välttämään aluetta. Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli runsaasti poliisiautoja, ja poliisihelikopteri partioi alueen yllä. Metroasemia suljettiin iskun takia.

Poliisi teki tapauksen vuoksi kotietsintöjä Pariisin lähiöissä. Viranomaistietojen mukaan pommiryhmä tutki autoa, jolla ampuja tuli paikalle.

Presidentti Francois Hollande kutsui hätäkokouksen koolle ampumisen vuoksi.

Mediatietojen mukaan myös läheiseltä kadulta kuului ammuskelua, mutta tietoa ei vahvistettu.

Ampuminen tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun poliisi pidätti Marseillessa kaksi miestä terrori-iskun valmistelemisesta Ranskan presidentinvaalien häiritsemiseksi. Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina.

Ampumisen aikaan Ranskan televisiossa oli käynnissä vaaliväittely.

Ranska on ollut viime ajat korkeimmassa terrorivalmiudessa aiempien terrori-iskujen vuoksi, joissa on kahden viime vuoden aikana kuollut yhteensä yli 230 ihmistä.

Keskustelua aiheesta

Espanjan terroritekojen tutkinnassa pidätetty kolme – poliisi ampui useita hyökkääjiä kuoliaaksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan terroritekojen tutkinnassa on pidätetty kolmas ihminen, uutisoi Guardian. Pidätyksestä kertoo Katalonian poliisi. Epäilty otettiin kiinni Ripollissa vajaat sata kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

Barcelonan iskun tutkinnassa on aiemmin pidätetty kaksi ihmistä, yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Heistä kumpikaan ei ajanut Barcelonan iskuautoa.

Yöllä Espanjassa tehtiin myös toinen isku, kun terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa. Poliisi ampui ainakin viisi hyökkääjää kuoliaaksi.

Guardianin siteeraaman oikeusviranomaisen mukaan Cambrilsin terroristeilla tiedetään olleen kytköksiä jihadismiin.

Barcelonassa terrori-iskun pakettiauton ajaja yhä karkuteillä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Katalonian sisäministerin mukaan Barcelonan terrori-iskun pakettiauton ajaja on edelleen karkuteillä, kertoo Guardian-lehti.

Pakettiauto ajoi ihmisten päälle suositulla La Ramblan turistikadulla Barcelonan keskustassa eilen alkuillasta.

Ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli 100 loukkaantui. Kuolonuhrien määrän pelätään vielä nousevan.

Tutkija: On ihme, ettei Espanjassa ole tapahtunut isoa terrori-iskua vuosiin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

On ihme, ettei Espanjassa ole tapahtunut varsinaista isoa terrori-iskua vuosiin, sanoo terrorismitutkija ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen STT:lle. Hänen mukaansa iskua olisi voinut odottaa jo aiemmin, sillä Espanjassa on paljon jihadistista liikehdintää.

Parosen mukaan Espanja on noussut jihadistien pidätystilastoissa kolmen kärkeen Belgian rinnalle. Kärkisijaa pitää Ranska. Hänen mukaansa ongelma kulminoituu Espanjassa olevaan marokkolaissiirtolaisväestöön.

Espanjan liikehdinnästä ei tutkijan mukaan ole puhuttu kovin paljon, koska iskuja ei viime vuosina ole Espanjassa ollut. Hänen mukaansa maan viranomaisten terrorisminvastainen toiminta on ollut sinällään hyvää.

– Kun verrataan iskuhiljaisuutta ja vuosikausia jatkuneita korkeita pidätystilastoja, on ollut ihme, ettei varsinaista isoa terrori-iskua Espanjassa ole tapahtunut. Sitä olisi voinut odottaa jo aikaisemmin, hän sanoo.

Espanjassa oli viimeksi iso terrori-isku vuonna 2004, kun 11. maaliskuuta Madridin aamujunissa räjähti peräjälkeen kymmenen pommia. Lähes 200 ihmistä kuoli ja yli 1 800 loukkaantui.

Äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa Barcelonan iskun takana. Paronen pitää tätä verrattain uskottavana.

Äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa Barcelonan iskun takana. Paronen pitää tätä verrattain uskottavana. Hänen mukaansa ilmoitus tuli sopivassa aikajänteessä, sillä iskut tunnustetaan yleensä muutaman tunnin tai viimeistään 72 tunnin kuluttua.

– Tunnustus tuli kieltämättä nopeasti, mutta se tuli virallisesta kanavasta. Iskua oli lisäksi hehkutettu aiemmin Isisin käyttämällä keskustelupalstalla, hän kertoo.

Parosen mukaan ilmoitustavan lisäksi iskutapa puhuu sen puolesta, että taustalla on todella Isis.
Paronen kiinnitti Isisin ilmoituksessa huomiota myös viestin sanamuotoon.

Hän kertoo, että verrattain hyvän käännöksen mukaan ilmoituksessa sanottiin, että ”iskijät toimivat kalifaatin käskystä iskeä länsiliittouman kotimaissa”.

– Tämä ei ole hirveän suora käsky. Selkeästi halutaan kuitenkin osoittaa, että Isisillä on edelleen korkein johtaja ja hän koordinoi myös Isisin ulkomaanoperaatioita. Jos ei muutoin, niin ainakin omalla arvovallallaan, Paronen sanoo.

Hänen mukaansa Espanjan iskujen taustalla näyttää olevan merkittävää suunnitelmallisuutta, jos yön aikana tulleet tiedot Cambrilsista ja Alcanarista ovat oikeansuuntaisia. Hän arvioi, että autoiskuja tapahtuu Euroopassa vielä lisää.

– Tämä iskutapa vaatii hirveän paljon vähemmän osaamista ja resursseja kuin mikään muu. Isisille on pääasia, että näitä tapahtuu ja näytetään, että ollaan vahvempia kuin itse asiassa ollaankaan.

Juttua on päivitetty klo 9:13.

Ulkoministeriöllä ei tietoa suomalaisuhreista Espanjan terroriteoissa – mahdollisuutta ei voi sulkea pois

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Suomen ulkoministeriöön ei ollut aamukahdeksaan mennessä tullut tietoa, että Espanjan terroriteoissa olisi suomalaisuhreja.

Mahdollisuutta ei edelleenkään voi sulkea pois, koska Espanjan viranomaisilta ei ole saatu vahvistettua listaa uhreista ja kansalaisuuksista.

Katalonian alueviranomaisten mukaan Barcelonan eilisen terrori-iskun uhrien joukossa on 24 maan kansalaisia, uutisoi Guardian. Espanjan Cambrilsin lomakaupungissa tehtiin yön aikana toinen terrori-isku, jossa loukkaantui yksi poliisi ja kuusi siviiliä.

Espanjan terroritutkinta laajentunut kolmeen kaupunkiin – uhrien joukossa on 24 maan kansalaisia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjassa tehtiin yön aikana jo toinen terrori-isku vain tunteja sen jälkeen, kun Barcelonan keskustassa ajettiin pakettiautolla väkijoukkoon. Yöllä terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa noin 120 kilometrin päässä Barcelonasta.

Yksi poliisi ja kuusi siviiliä sai yliajossa vammoja. Poliisi ja paikallishallinto ovat vahvistaneet uutistoimistoille, että ihmisten yli ajettiin tahallisesti. Uutistoimisto AP:lle puhuneiden poliisien mukaan autoa ajaneet hyökkääjät olivat varustautuneet räjähdevöin. Poliisi ampui kaikkiaan viisi hyökkääjää kuoliaaksi. Neljä epäillyistä kuoli heti ja yksi myöhemmin.

Barcelonan ja Cambrilsin iskuilla epäillään olevan yhteys toisiinsa. Lisäksi Katalonian viranomaiset epäilevät, että aiemmin Barcelonan eteläpuolella Alcanarissa tapahtunut rakennusräjähdys liittyy vyyhteen.

Barcelonan iskusta on pidätetty kaksi henkilöä, yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Heistä kumpikaan ei ajanut Barcelonan iskuautoa, poliisi on sanonut. Kuljettajaa jahdataan tiettävästi yhä. Kummallakin pidätetyistä on kuitenkin poliisin mukaan suora yhteys iskuun.

Noin kaksi tuntia iskun jälkeen kahden poliisin yli ajettiin tarkastuspisteellä Sant Just Desvernin kaupunginosassa. Poliisit ampuivat pakenevaa autoa. Autoa ajanut mies löytyi kuolleena autostaan kolmen kilometrin päästä. Muun muassa BBC kertoo, että ei ole todisteita siitä, että poliisien yliajo olisi yhteydessä Barcelonan pakettiautoiskuun.

Vuokrapakettiauto ajoi ihmisten päälle La Rambla -turistikadulla Barcelonan keskustassa torstaina alkuillasta. Katalonian poliisin mukaan Barcelonan iskussa käytetyn pakettiauton kuljettaja on yhä vapaalla jalalla. Josep Lluis Trapero poliisista kertoo BBC:n mukaan, että kuljettaja pakeni paikalta jalan. Kuljettajan ei uskota olevan aseistautunut.

Uhrien joukossa on 24 maan kansalaisia.

Ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui Barcelonan yliajoiskussa. Loukkaantuneista osa on saanut vakavia vammoja ja viranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä voi siksi nousta.

Katalonian alueviranomaisten mukaan Barcelonan terrori-iskun uhrien joukossa on 24 maan kansalaisia. Asiasta uutisoi Guardian. Aiemmin tiedossa on ollut uhreja 18 eri maasta. Tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Uhreja on vahvistettu olleen ainakin Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Hollannista, Argentiinasta, Venezuelasta, Belgiasta, Australiasta, Unkarista, Perusta, Romaniasta, Irlannista, Kreikasta, Kuubasta, Makedoniasta, Kiinasta, Italiasta ja Algeriasta.

Viranomaiset eivät tarkentaneet, minkä maan kansalaisia kuolleet olivat.

Yhden kuolleista on kerrottu olleen Belgian kansalainen. Saksalainen ZDF-kanava puolestaan kertoo viranomaislähteisiinsä vedoten, että iskussa kuolleiden joukossa on ainakin kolme saksalaista.

Loukkaantuneiden joukossa on ainakin kaksi tanskalaista, yksi australialainen, kolme hollantilaista ja kolme kreikkalaista, maiden viranomaiset ovat kertoneet. Australian ulkoministerin Julie Bishopin mukaan australialaisnainen on sairaalassa. Hänen tilansa kerrotaan olevan vakava, mutta vakaa. Kreikkalaisista loukkaantuneista kaksi oli lapsia, ja myös heidän äitinsä loukkaantui.

Ei suomalaisuhreja

Suomen ulkoministeriölle ei ollut yöllä puoli kahteen mennessä tullut tietoa, että Barcelonan iskussa olisi suomalaisuhreja. Mahdollisuutta ei voida kuitenkaan vielä sulkea pois, ministeriöstä kerrotaan STT:lle.

Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt yli 150 suomalaista. Matkustusilmoituksen ennen illan iskua oli tehnyt noin 80 ihmistä, ja niiden määrä on lisääntynyt iskun jälkeen.

Viranomaiset poistivat liikkumisrajoitukset Barcelonan keskustassa hieman ennen kahta yöllä Suomen aikaa. Alueella olevia kehotetaan noudattamaan poliisin ohjeistuksia.

Ennen Barcelonan pakettiautoiskua tapahtunut räjähdys johtui pommin rakentamisesta.

Espanjan poliisi epäilee, että talossa Alcanarissa ennen Barcelonan pakettiautoiskua tapahtunut räjähdys johtui pommin rakentamisesta. Poliisin edustajan mukaan rakennukseen ilmeisesti kertyi kaasua, joka aiheutti räjähdyksen. Epäilystä uutisoi muun muassa BBC.

Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä räjähdyksen ja iskun liittyvän toisiinsa. Alcanarin räjähdyksessä kuoli ainakin yksi ja useita haavoittui.

Aiemmin kerrottiin kyseessä olleen kaasuräjähdys. Räjähdys tapahtui noin 200 kilometriä Barcelonasta etelään.

Keskustelua aiheesta