Nyheter

Thailand och Finland har kommit till en möjlig lösning för bärplockare som gör säsongsarbete i Finland

Beth Thomas, Pixabay

Idag har oklarheter kring hinder för bärplockare från Thailand lösts genom dialog med Finlands arbetsminister Arto Satonen. Frågor kvarblir om framtida arbetsförhållanden för säsongsarbetare i den finländska bärindustrin.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

Idag diskuterade arbetsminister Arto Satonen situationen med sin thailändska motpart Phiphat Ratchakitprakarn. Under mötet hade en preliminär överenskommelse över lönegräns och arbetsförhållanden lyckats mellan parterna. Efter diskussionen meddelade Salonen på X att han tackar för ett bra möte och “hoppas att Thailand bekräftar överenskommelsen så fort som möjligt”. Han lägger också till att “plockare ska få en ordentlig lön för sitt arbete och att de nu har en säkrare position”. Målet är att garantera en långsiktig övervakningen av arbetsförhållandena och tillit från de thailändska myndigheterna.

Regeringen bestämde redan i maj 2024 att plockning av naturbär i första hand ska basera sig på säsongsarbete genom rekrytering till ett anställningsförhållande. Tidigare har Thailändska plockare i huvudsak använt sig av turistvisum för att resa in i Finland. Genom vidare övervakning av offentliga arbetsförhållanden finns det färre möjligheter för olagligt utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Lönen som kollektivavtalet för landsbygdsnäringarna garanterar för säsongsarbete inom jordbruket är ganska låg för ett krävande arbete. Timlönen för den lägsta kravgruppen ligger på 9,34 euro, med ett möjligt kompetenstillägg på 37 cent. På grund av lönenivån har thailändska bärplockare tidigare år ansvarat för plockandet av mellan 80 och 90 procent av Finland och Sveriges vilda bär. Medellönen i Thailand är ungefär 2500 euro i månaden.

Thailändska myndigheter har främst oroat sig över att arbetsförhållandena för säsongsarbetare i och med ett antal misstänkta människohandelsbrott. Med turistvisum har bärplockare haft prekära förhållanden till potentiella arbetsgivare. Grova människohandelsbrott mot bärplockare utreddes av polisen bland annat mellan 2020 och 2022, vilket ledde Norra Finlands åklagardistrikt till att väcka åtal för 56 fall.

Beroende på framgången med ändringarna i arbetsförhållandena, kan en långsiktig förändring ske i Finlands bärindustri. Prisnivån på bär har varit ovanligt hög i år på grund av brist på arbetskraft, så ett smidigt lyft i anställda bärplockare kan stödja bärindustrins inkomster. Om villkoren godkänns under de kommande dagarna kan Thailand att bekräfta utresetillstånden för bärplockare.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE