Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

THL: Lapsilla ja nuorilla adhd-diagnoosit ovat yleistyneet

iStock

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö adhd:ta diagnosoidaan lapsilla ja nuorilla entistä enemmän, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportista.

THL:n mukaan 7-17-vuotiaissa pojissa adhd-diagnoosin saaneiden osuus kasvoi vuodesta 2015 vuoteen 2022 noin kolminkertaiseksi. Tarkastelujakson alussa diagnoosin sai noin kolme prosenttia pojista, kun vuonna 2022 sen sai runsaat kahdeksan prosenttia pojista.

Samanikäisillä tytöillä adhd-diagnoosien osuus kasvoi samana ajanjaksona yli viisinkertaiseksi. THL:n mukaan diagnoosin sai vuonna 2015 vain alle prosentti tytöistä, kun vuonna 2022 diagnoosin sai jo yli kolme prosenttia tytöistä.

THL:n mukaan näyttää siltä, että diagnoosien yleistyminen jatkuu samansuuntaisena. Diagnoosien lisääntymiseen ovat THL:n mukaan vaikuttaneet muutokset diagnoosikäytännöissä ja lisääntynyt tutkimuksiin sekä hoitoon hakeutuminen mutta myös lasten kasvuympäristöihin liittyvät tekijät.

-  Riittämätön uni ja liikunta, lisääntynyt digin ja somen käyttö sekä muutokset kouluympäristöissä näkyvät nekin adhd-tyyppisen oireilun yleistymisenä, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä tiedotteessa.

THL:N mukaan Suomessa on alueittain huomattavan suuria eroja lasten ja nuorten adhd-diagnoosien yleisyydessä. Erot ovat erityisen suuret pojilla, joilla esimerkiksi 7-12-vuotiaiden ikäryhmässä diagnoosin saaneiden osuus vaihteli alueittain noin kuudesta prosentista runsaaseen 20 prosenttiin vuonna 2022.

-  Pojilla adhd-diagnoosit ovat siinä määrin yleisiä ja alueelliset erot sen verran suuria, että virhe- ja ylidiagnostiikan mahdollisuudesta on uskallettava keskustella, sanoo Aalto-Setälä.

Selvästi eniten lasten ja nuorten adhd-diagnooseja annettiin Pohjois-Karjalassa.

THL:n mukaan Suomessa ei ole järjestelmällistä tietoa siitä, millaiset tekijät ja käytännöt esimerkiksi terveydenhuollossa tai kouluissa voisivat selittää suuria alueellisia eroja.

Suomessa adhd-diagnoosi oli vuonna 2022 vajaalla 28  400 pojalla ja vajaalla 11  400 tytöllä.

Kansainvälisesti lapsista ja nuorista noin viidellä prosentilla arvioidaan olevan adhd. Suomessa pojilla on THL:n mukaan kansainvälistä tasoa enemmän adhd-diagnooseja ja tytöillä taas sitä vähemmän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE