Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

THL:n huoli: Hoitotakuun höllentäminen voi johtaa potilaiden tilan huonontumiseen – “Inhimillisesti väärin ja lisää lopulta yhteiskunnan kustannuksia”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
THL:n pääjohtaja Mika Salminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL moittii hallituksen kehysriihipäätöstä perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuun höllentämisestä. Kiitosta THL antaa makeisten arvonlisäveron korotuksesta.

Demokraatti

Demokraatti

Hallitus päätti venyttää perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuuta niin, että hoitoon pitää jatkossa päästä kolmessa kuukaudessa. Tällä hetkellä odotusaika voi olla enimmillään 14 vuorokautta.

– Jos hallituksen päätös johtaa pitkiin odotusaikoihin, monen potilaan tila voi huonontua niin, että on sillä pysyviä tai pitkäaikaisia vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn. Tämä on inhimillisesti väärin ja lisää lopulta yhteiskunnan kustannuksia, THL:n pääjohtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

THL:n mukaan yhdenvertainen ja viiveetön hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa on turvattava. THL katsoo hoitotakuun höllentämisen antavan valtiolta signaalin siihen, että hyvinvointialueet voivat pienentää panostuksiaan perusterveydenhuollon kehittämiseen. THL:n mukaan pahimmillaan esitetyt muutokset romuttavat aiemman työn palveluiden painopisteen siirtämiseksi raskaista palveluista kohti perustasoa.

THL muistuttaa, että hyvinvointialueiden palveluiden piirissä ovat heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevat kansalaiset.

– Palvelujärjestelmämme uskottavuus niin potilaiden kuin työntekijöiden näkökulmasta edellyttää, että Suomessa edelleen vahvistetaan terveydenhuoltoa, joka palvelee ihmisiä yhdenvertaisesti.

KEHYSRIIHESSÄ päätettiin laskea vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta 0,6 työntekijään asiakasta kohden. Lakisääteinen mitoitus on nyt 0,65 ja sen on ollut määrä nousta 0,7:ään vuonna 2028.

THL:n mukaan mitoituksen laskeminen ei automaattisesti johda hoidon laadun huonontumiseen.

Mitoituksen höllennys voi tuoda THL:n mukaan myös joustavuutta henkilöstön käyttöön. THL katsoo, että mitoituksen lasku voi lisäksi parantaa mahdollisuuksia lisätä hoitajia vanhusten kotihoitoon, jonka tarve kasvaa lähivuosina. THL arvioi, että seuraavien neljän vuoden aikana ikääntyvien palveluja, kuten kotihoitoa, yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista hoitoa, tarvitsevien määrä kasvaa 33 000:lla.

– Ensin kasvaa kotihoidon palvelujen tarve. Hyvinvointialueiden on kyettävä lyhyessä ajassa lisäämään kotihoidon palvelutuotantoa selvästi nykyisestä. Tämä tarkoittaa henkilöstön lisäämistä kotihoidossa, THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa sanoo tiedotteessa.

MAKEISTEN arvonlisäveron korotus on THL:n mielestä askel oikeaan suuntaan. THL kiittää, että kehysriihessä pyrittiin huomioimaan mahdollisuudet edistää terveyttä verotuksen avulla. THL toivoo, että veromalli laajennetaan myöhemmin koskemaan muiden sokeria sisältävien tuotteiden lisäksi myös paljon kovaa rasvaa- ja suolaa sisältäviä tuotteita. THL:n mukaan tämä kannustaisi ihmisiä tekemään terveellisempiä valintoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE