Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

THL:n Nohynek: Myös Suomessa pohditaan AstraZenecan rokotteen yläikärajan muuttamista

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sen (THL) nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on toistaiseksi suositellut AstraZenecan rokotteen antamista Suomessa alle 70-vuotiaille.

Johannes Ijäs

Demokraatti

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen ryhmä on sen sijaan suositellut jo käytössä olevia mrna-rokotteita eli Pfizerin/Biontechin ja Modernan rokotteita. AstraZenecan rokote ei ole mrna-rokote vaan se perustuu eri tekniikkaan, adenovirusvektoritekniikkaan.

Nyt monessa eurooppalaisessa maassa harkitaan joko luopumissa AstraZenecan rokotetta saavien yläikärajasta tai ollaan nostamassa sitä. Taustalla ovat ainakin Britanniassa saadut tutkimustulokset, joiden mukaan rokote toimii erinomaisesti myös yli 80-vuotiaille.

THL:n ylilääkäri, KRARin jäsen Hanna Nohynek kertoo Demokraatille, että myös Suomessa tullaan käymään keskustelu AstraZenecan rokotteen yläikärajasuosituksen korottamisesta tai poistamisesta.

– THL katsoo olemassa olevan näytön yhdessä kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän (KRAR) kanssa ja mietimme olisiko syytä, Nohynek sanoo.

Nohynek toteaa, että tällä hetkellä 70–75-vuotiaat odottavat Suomessa mrna-rokotetta, mutta jos heille annettaisiin myös AstraZenecan rokotetta, he saattaisivat saada nopeammin suojaa taudilta.

– Noin 3 viikon edistys saataisiin aikaiseksi, Nohynek arvioi.

– Se on kuitenkin hyvin lyhyt aika ajanvarausten ja muun rokottamisen logistiikan näkökulmasta.

KRARin seuraava kokous, jossa asia voisi tulla pöydälle, on 9.3.

– Toki jos katsotaan, että tämä on niin pieni mutta nopeutta vaativa asia, THL pystyy ilman kokoustamistakin hienosäätämään suosituksia, Nohynek toteaa.

Voisiko mahdollinen päätös siis tulla jo ennen seuraavaa KRARin kokousta?

– On se toki teoriassa mahdollista. Mutta aina silloin, jos suosituksia muutetaan, se on kentälle yksi lisähaaste monimutkaisessa palapelissä, Nohynek muistuttaa.

– Luonnollinen aikapiste miettiä AstraZenecan rokotteen kohderyhmän laajentamista on sitten kun saamme Suomeen toisen adenovirusvektorirokotteen eli Jansenin rokotteen eli toivottavasti huhtikuussa, hän jatkaa.

Jos mrna-rokotteiden lisäksi yli 70-vuotiaiden olisi mahdollista saada AstraZenecaa, rokotettaville annettaisiin todennäköisesti kulloinkin saatavilla olevaa rokotetta. Asiakas ei siis saisi valita rokotettaan. Näin toimitaan Isossa-Britanniassa.

– Oletusarvo on tutkimusten perusteella ja tämän hetken tiedon valossa, että rokotteet ovat yhtä tehokkaita lievää ja vakavaa tautia vastaan, Nohynek painottaa verraten Pfizerin ja AstraZenecan rokotteita.

Monista maista on raportoitu, että AstraZenecan rokoteannoksia olisi jäämässä varastoon. Tieto rokotteen lopulta erittäinkin hyvästä tehosta on tullut hieman jälkijunassa, mikä on vaikuttanut siihen, että rokotteen maine on syyttä heikompi kuin mrna-rokotteiden.

Nyt ikärajasuositusten rukkaamisten eri maissa uskotaan myös nostavan AstraZenecan mainetta sen ansaitsemalle tasolle. Suomessa vastaavia ongelmia ei onneksi ole ollut ainakaan laajassa mittakaavassa eikä AstraZenecaa ole juurikaan hyljitty.

Suomessa kysyttäneenkin myös, että mikäli AstraZenecaa jää muista maista yli, voisiko sitä hankkia lisää Suomeen.

Kansainvälisten asiain johtaja Outi Kuivasniemi sosiaali- ja terveysministeriöstä ei kuitenkaan usko, että Euroopan maista olisi jäämässä yli AstraZenecan annoksia.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi Saksassa rokotusohjelmaa ja AstraZenecan käyttöä laajennetaan nyt poliiseihin ja palomiehiin.

– Ei sieltä ole jäämässä mitään yli. Ilmeisesti ikärajojakin harkitaan monissa maissa uudelleen. Ei kukaan maa ole antamassa pois rokotteitaan ainakaan toisille EU-maille muutoin kuin hätätilanteisiin, Kuivasniemi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE