Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tietomurrot sosiaalisen median tileille kasvaneet vauhdilla – näin huijarit iskevät

iStock

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille tehdyt ilmoitukset sosiaalisen median tilien murroista ovat lisääntyneet rajusti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toukokuussa ilmoitusmäärässä nähtiin peräti 300 prosentin kasvu alkuvuoden keskiarvoon nähden, eikä tilanne ole rauhoittunut. Myös kesäkuun aikana rikolliset ovat olleet aktiivisia some-tilien kaappaamisissa.

- Some-tilien murrot seuraavat yleensä kalastelukampanjoita, joita sosiaalisen median alustoilla näkyy. Huijausviestejä on ollut paljon, ja valitettavasti silloin tulee myös uhreja, kertoo erityisasiantuntija Juha Tretjakov Traficomin kyberturvallisuuskeskuksesta.

Traficomille on ilmoitettu touko-kesäkuussa eniten Facebook-tilien kaappauksia.

- Facebook on suosittu sosiaalisen median alusta, ja siihen kohdistuu jatkuvasti melko voimakas rikollinen mielenkiinto.

Tilin kaappaus alkaa tyypillisesti niin, että Facebook-kontaktilta tulee Messenger-pikaviestissä pyyntö puhelinnumeron antamisesta.

- Kun numeron antaa, siihen tulee koodi tekstiviestillä. Huijari lähettää uuden viestin, että koodi on jonkin kilpailun koodi. Todellisuudessa kyseessä on varmistuskoodi, jolla some-tili siirretään huijarin nimiin, Tretjakov kertoo.

- Toinen tapa tehdä kaappauksia on sähköpostin kautta. Jos Facebook-tiliin on yhteydessä vanha, jo käytöstä poistunut sähköpostitili, se on huono asia. Huijari voi kaapata sen avulla Facebook-tilin.

FACEBOOKIN lisäksi tietomurtoja kohdistuu jonkin verran myös Instagram-tileihin.

– Instagram-tilejä kaapataan varsinkin jos Facebook-, Instagram- ja Messenger-tilit ovat sidoksissa toisiinsa. Kun rikollinen saa haltuunsa yhden tilin, hän voi yrittää saada haltuunsa myös toisia tilejä, Tretjakov kertoo.

Facebook-tilien tietomurtojen takana on yleensä verkkorikollisia, jotka haluavat rahaa.

- Jos huijari kaappaa tilejä, hän voi käyttää niitä ottaakseen yhteyttä tilin kontakteihin ja jollain verukkeella pyytää rahaa avuksi tai lainaksi. Hänellä on jokin ongelma tai lasku pitää saada nopeasti maksettua. Romanssihuijauksetkin ovat yksi keino. Kaapattuja some-tilejä myös myydään netin pimeillä markkinoilla.

Kohteiden valinta on Tretjakovin mukaan varsin satunnaista, mutta parhaita kohteita rikollisille ovat some-tilit, joihin on yhdistetty puhelinnumero, sillä siirtokoodi toimii niissä kätevästi.

- Jos haluaa suojautua tietomurroilta Facebookissa, kannattaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen kirjautuminen. Kannattaa myös varmistaa, että omaan tiliin liitetty puhelinnumero ja sähköposti ovat ja pysyvät omassa hallinnassa, Tretjakov sanoo.

JOS some-tilin kaappausta epäilee, kannattaa Tretjakovin mukaan tarkistaa Facebook-tilin asetuksista turvallisuuden alta avoimet yhteydet.

- Jos siellä on kirjautuneina ulkopuolisia, yhteydet pitää sulkea ja kirjata ulos Facebook-tililtä, jos sinne vielä onnistuu pääsemään. Kavereita kannattaa varoittaa huijarista ja Facebookille tulee ilmoittaa, että tili on kaapattu. Valitettavasti kaapatun tilin takaisin saaminen on pitkä ja työläs prosessi, Tretjakov kertoo.

Jos sosiaalisen median tili on kaapattu, ja on antanut huijarille rahaa tai pankkitunnukset, kannattaa ensimmäiseksi ottaa nopeasti yhteys omaan pankkiin ja kertoa, että on joutunut huijauksen uhriksi.

- Parhaassa tapauksessa rahansiirto ehditään vielä estää. Sen jälkeen kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille, ja lopuksi voi vielä tehdä kyberturvallisuuskeskukselle ilmoituksen, Tretjakov opastaa.

Tietomurto voi olla käytännössä identiteettivarkaus, josta voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoa. Identiteettivarkaus tulee yleensä ilmi vasta tilanteessa, jossa toisen henkilön nimissä on tehty muita rikoksia. Tilanne voi aiheuttaa uhrille paljon vaikeuksia, ahdistusta ja turvattomuuden tunteita.

Rikosuhripäivystys tarjoaa myös identiteettivarkauden uhreille mahdollisuuden keskusteluun sekä neuvoja. Rikosuhripäivystys puhelinnumerossa 116 006 palvelee suomeksi arkipäivisin kello 9-20. Soittaminen on maksutonta, ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE