Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tilanne on hyvin vakava” – Suomelta hätäapua Ukrainaan padon tuhoutumisen takia

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomesta lähetetään hätäapua Etelä-Ukrainaan Kahovkan padon tuhon vuoksi, sisäministeriö kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Apua lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Tulvavesien tärvelemälle katastrofialueelle lähetetään vedenpuhdistustarvikkeita ja muonapakkauksia.

-  Kahovkan padon räjäytys aiheuttaa laajamittaista tuhoa siviiliväestölle ja ympäristölle. Tilanne on hyvin vakava ja avuntarve suuri. Tulvavesi hidastaa evakuointeja alueella ja heikentää esimerkiksi puhtaan juomaveden saatavuutta. Lähetettävällä hätäavulla pyritään turvaamaan väestön perustarpeita tuhoalueella, toimitusministeristön sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa tiedotteessa.

Kahovkan padon tuhoutumisen syyksi vahvisti räjähdyksen norjalainen seismologian tutkimuslaitos Norsar lähialueiden mittausasemilla tehtyjen seismisten havaintojen perusteella.

Suomesta valmistaudutaan myös lähettämään lisäapua Ukrainan tulevien avunpyyntöjen varalta. Padon tuhon vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön ovat merkittäviä, ministeriöstä kerrotaan. Padon tuhoamisen ympäristövaikutuksista ennakoidaan hyvin pitkäkestoisia, sillä veden vetäytyminen kestää simulaatioiden mukaan useita päiviä.

Suomi on toimittanut Ukrainaan siviilipuolen materiaaliapua yli vuoden ajan maaliskuusta 2022 alkaen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä maahan. Tähän mennessä avustustarvikkeita on toimitettu 238 rekkalastillista.

Ukrainaan on Suomesta sisäministeriön mukaan lähetetty muun muassa hätämajoitusta, lääkkeitä, terveydenhuollon tarvikkeita, pelastustoimen kalustoa ja energiasektorin laitteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE