Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tilanne on ironinen” – Isot työttömien yhdistykset elävät niukkuudessa: “Missä on kuntapäättäjien ymmärrys”?

Työttömien keskusjärjestö on erittäin huolestunut epätoivoisista viesteistä, joita on kantautunut jäsenmäärältään sen suurimmista yhdistyksistä.

Demokraatti

Demokraatti

Keskusjärjestön mukaan kaupunkien avustukset yhdistyksille Turussa ja Jyväskylässä ovat supistuneet merkittävästi kaupunkien säästöpaineiden vuoksi.

– Samalla kun valtion rahoittamat työllisyyspoliittiset avustukset ovat vähentyneet, myös kaupunkien avustukset yhdistystoimintaan ovat supistuneet. Tilanne on jatkunut vuosia ja yhdistykset ilmoittavat toimivansa niukkuuden äärirajoilla, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Se muistuttaa, että yhdistykset vähentävät kuntien työttömyysturvamenoja työllistäessään ja järjestäessään työllisyyspalveluja.

Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski on erittäin pettynyt tilanteeseen.

– Missä on kuntapäättäjien ymmärrys yleishyödyllisen yhdistystoiminnan merkityksestä kuntien taloudelle ja kuntalaisten hyvinvoinnille? Tilanne on ironinen nyt, kun työllisyyden kuntakokeilut ovat käynnistymässä ja yhteistyötä voitaisiin vahvistaa entisestään, hän toteaa tiedotteessa.

“Viivan alle jää pelkkä miinus.”

Haapakoski korostaa, että kysymys on myös arvomaailmasta.

– Halutaanko, että kaikki työttömien toiminnat ja palvelut ovat vain markkinatalouden tuottamia ja kuntien tilaamia? Silloin saadaan mitä tilaaja tilaa, ei välttämättä sitä, mitä työtön itse tarvitsee.

Hän painottaa, että lisäksi yleishyödyllisen toiminnan muut höydyt jäävät tuottamatta, kun esimerkiksi vähävaraisten päivittäinen lämmin ruoka jää saamatta, kulkuvälineet jäävät korjaamatta, vaatteet parsimatta ja vanhukset istuvat kotona yksin.

Työttömien keskusjärjestön mukaan kaupunkien avustuksilla on keskeinen rooli yhdistyksille, jotta ne voivat toimia työttömien hyvinvoinnin ja työllistymisen eteen omilla alueillaan.

– Turussa ja Jyväskylässä yhdistysten viivan alle jää yksinkertaisesti pelkkä miinus.

Tilavuokriin ja palkkoihin ei ole rahaa.

Turun seudun TST ry:n puheenjohtaja Taimi Räsänen on yllättynyt kaupungin tällä viikolla tulleesta avustuspäätöksestä ja huokaisee, että tilavuokriin ja palkkoihin ei ole riittävästi rahaa.

– Kolmannet yt-neuvottelut ovat nyt käynnissä. Me teemme kaikkemme, että toiminnan rahoitus saadaan tasapainoiseksi, mutta avustukset eivät riitä vuokrakustannuksiin. Tarkoituksenmukainen toiminta vaatii ammattihenkilökuntaa. Yhdistyksen tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

Yhdistyskoordinaattori Jonna Lindroos Varissuon Työ ja toiminta VT ry:stä ihmettelee, miksi kaupunki leikkaa yhdistyksen vuokratukea rajusti ja nostaa näin tilavuokraa yli 900 eurolla kuukaudessa.

– Ruokalatoiminnan avustus leikattiin kokonaan pois. Nyt joudutaan vakavasti miettimään ruokalatoiminnan alasajoa ja muutenkin toiminnan supistamista.

Lindroos toivoo avointa ja rakentavaa vuoropuhelua kaupungin kanssa kolmannen sektorin asemasta Turussa.

Jyväskylässä Jyvässeudun työllistämisyhdistys JST ry:ssä ilmoitettiin helmikuun alussa Jokikievari ruokalan alasajosta. Sillä on pitkä historia työttömien ja vähävaraisten ruokalana.

– Se on tehnyt hyvää työtä kuntouttavassa työtoiminnassa ja oppisopimuskoulutuspaikkana, mutta kaupunki on leikannut systemaattisesti sen tukea kolmannekseen, toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa Jyvässeudun työllistämisyhdistys JST ry:stä toteaa.

“Yhdistyksissä tunnetaan työttömän arki ja tarpeet.”

Työttömien keskusjärjestö kritisoi, että nyt säästetään väärästä paikasta. Kunnan avustus on toiminnan perustuki, joka tekee mahdolliseksi esimerkiksi ministeriön avustukset alueelle.

– Kunnan avustuksella maksetaan vuokrat ja yleensä toiminnanjohtajan palkka. Vastineeksi saadaan asiantunteva ja monipuolinen tuki heikoimmassa asemassa oleville. Hyvin toimivat kunnat tarjoavatkin usein yhdistykselle tilat, jolloin palkkaan ja yleishyödylliseen toimintaan jää enemmän resursseja, Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi korostaa.

Keskusjärjestö vetoaa kuntien päättäjiin, että he vierailisivat järjestön jäsenyhdistyksissä ja toteaisivat itse, mitä ollaan menettämässä.

– Työttömien yhdistyksissä tunnetaan työttömän arki ja tarpeet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE