Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Tilastokeskus: työttömiä jälleen yli 40 000 enemmän

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Työttömiä oli huhtikuussa 41  000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa ja työllisiä 17  000 vähemmän, Tilastokeskus kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

20-64-vuotiaiden ikäryhmässä työllisyysasteen trendiluku oli 77,1, Trendiluku on ollut laskussa ja oli viime vuoden huhtikuussa 78,4 prosenttia.

Työttömyysasteen trendiluku oli 15-74-vuotiaiden ikäryhmässä 8,2 prosenttia.

Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan kaikkiaan 263  000. Heistä miehiä oli 157  000 ja naisia 105  000.

Työllisiä miehiä oli huhtikuussa saman verran kuin vuosi sitten, mutta työllisten naisten määrä laski 18  000:lla. Samalla työttömien miesten määrä nousi. Miesten työttömyysaste oli 10,6 prosenttia, 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Naisten työttömyysaste oli 7,7 eli 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

SUOMEN Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi, että työttömyyden kasvua ajaa pääasiassa rakennussektorin ahdinko. Tämä selittää myös sitä, että miesten työttömyys nousee nopeammin kuin naisilla. Tilanne näyttää pysyvän heikkona edelleen.

-  Alan käänteestä parempaan ei ole vielä selkeitä merkkejä, joten työmarkkinakin jatkanee heikkenemistään. Rakentaminen reagoi muuhun talouteen verrattuna viiveellä, joten viime aikojen lupaavat positiiviset talousuutiset eivät ainakaan vielä muuta alan tilannekuvaa, Ohlsbom sanoo tiedotteessa.

Talouden suunnan muuttumista voidaan hänen mukaansa odottaa parhaassa tapauksessa kesän aikana, tai viimeistään ensi vuoden puolella. Työmarkkinoilla käännettä saadaan vielä odottaa, sillä ensin on luvassa heikompia aikoja.

-  Käännettä vauhdittava piristysruiske saadaan Euroopan keskuspankin ohjauskorkojen laskun muodossa. Työmarkkinoiden trendit kääntyvät kuitenkin hitaasti. Myös julkisella sektorilla nähdään muutosneuvotteluita ja irtisanomisia hallituksen tekemien leikkausten seurauksena eli ennen parempia aikoja työmarkkinoilla on vielä odotettavissa lisää heikkenemistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE