Politiikka
5.2.2025 15:07 ・ Päivitetty: 5.2.2025 15:07
Timo R. Stewart pöyristyi Trumpin puheista: ”Se on lähtökohtaisesti sotarikos”
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart sanoo STT:lle, ettei Yhdysvalloilla ole minkäänlaista oikeutta ottaa Gazaa haltuunsa eikä Israelilla ole oikeutta kaupata aluetta kenellekään.
Hän tosin huomauttaa, että tämä pätee vain niin kauan, kun maailmaa hahmotetaan sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen kautta. Stewartin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuntuu puheillaan haluavan murtaa juuri tällaista järjestystä.
- Gazan ottaminen Yhdysvaltain haltuun olisi täysin laitonta. Se tapahtuisi vain vahvemman oikeudella, Stewart sanoo.
Trump kertoi varhain keskiviikkona Suomen aikaa suunnitelmastaan ottaa Gazan kaista Yhdysvaltain haltuun. Lisäksi Trump sanoi, että alueella asuvien palestiinalaisten tulisi siirtyä muihin maihin. Gazassa asuu yli kaksi miljoonaa palestiinalaista.
Stewart kuvailee suunnitelmaa pöyristyttäväksi.
- Siinä puhutaan suomeksi sanottuna parin miljoonan ihmisen pakkosiirroista ja etnisestä puhdistuksesta vastoin heidän tahtoaan. Se on lähtökohtaisesti sotarikos.
TRUMP ei valottanut suunnitelman yksityiskohtia käytännössä lainkaan. Avoimeksi jäi esimerkiksi se, minne Gazan palestiinalaiset olisi määrä siirtää ja miten se tapahtuisi.
Trump on aiemmin väläyttänyt alueen palestiinalaisten siirtämistä Egyptiin tai Jordaniaan. Maat ovat torjuneet ehdotuksen jyrkästi.
Stewartin mukaan suunnitelma horjuttaa kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, syntymistä alueelle. Palestiinalaisia asuu Gazan lisäksi Länsirannalla.
Stewart sanoo, että periaatteessa olisi mahdollista perustaa edelleen jonkinlainen palestiinalaisvaltio Länsirannalle, vaikka palestiinalaiset siirrettäisiin pois Gazasta.
Hän kuitenkin näkee aiheellisena kysymyksenä myös sen, mitä Länsirannalle tapahtuu, jos Trumpin suunnitelma toteutuu Gazassa.
- Varmasti tämä herättää ainakin pelkoja Länsirannalla, että vastaava kohtalo odottaa myös heitä, Stewart pohtii.
Gaza ei ole ainut alue, jonka haltuun ottamista Trump on väläytellyt. Hän on aiemmin uhannut Yhdysvaltojen ottavan Tanskalle kuuluvan Grönlannin haltuunsa vaikka voimakeinoin.
Trump on myös kieltäytynyt rajaamasta pois sotilasvoiman käyttöä Panaman kanavan tilanteen muuttamisessa.
VAIKKA Trumpin suunnitelman yksityiskohdat jäivät toistaiseksi auki, esityksellä tuntuu olevan Israelin hallituksen tuki. Trump kertoi aikeistaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Washingtonissa.
Tiedotustilaisuudessa ei kerrottu, mikä Gazan hallintomuoto olisi Yhdysvaltain haltuunoton jälkeen ja olisiko kyseessä esimerkiksi jonkinlainen siirtymävaihe, jonka jälkeen alue liitettäisiin osaksi Israelia.
Stewart näkee, että Trumpin suunnitelma vaikuttaa välittömästi ainakin Israelin ja äärijärjestö Hamasin meneillään olevaan tulitaukoon, jonka aikana Hamasin on määrä vapauttaa israelilaisia panttivankeja.
- On olemassa hyvin todellinen riski, että tulitauko kaatuu, eli Hamas lopettaa panttivankien vapauttamisen, koska se on heidän ainoa vipuvartensa tässä tilanteessa.
Israel on miehittänyt Länsirantaa ja siihen kuuluvaa Itä-Jerusalemia vuodesta 1967 saakka. Israel miehitti aiemmin myös Gazaa mutta vetäytyi alueelta vuonna 2005. Israel on kuitenkin saartanut Gazaa Egyptin kanssa vuodesta 2007 lähtien äärijärjestö Hamasin valtaannousun jälkeen.
YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin ICJ totesi viime kesänä, että Israelin miehitys palestiinalaisalueilla on laiton.
Eetu Halonen/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.