Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Tohtorin karua arkea Suomessa: ”Kansainvälinen huippututkija siivoamassa koirankakkoja on todellisuutta, ei dystooppista fiktiota”

iStock

Tutkimuslaitos Laboren tuore tutkimus paljastaa, kuinka syvä akateeminen työllistymiskriisi on Suomessa.

Demokraatti

Demokraatti

Se myös kuvaa, kuinka nykyjärjestelmä heittää hukkaan suomalaisen yhteiskunnan arvokkaimpia resursseja, korkeimmin koulutettua työvoimaa. Tutkimuksessa yli 700 pitkäaikaistyötöntä tohtoria kuvailee kokemuksiaan epätoimivista työmarkkinoista ja akateemisen kilpailun varjopuolista.

Suomessa on tällä hetkellä noin 1 400 työtöntä tohtoria, joista yli kaksi kolmasosaa kuuluu pitkäaikaistyöttömien joukkoon. Tämän korkeasti koulutetun ryhmän tilannetta selvittänyt uusi tutkimus nostaa esiin huolestuttavia näkökulmia tohtorityöttömyyden syistä, seurauksista ja yhteiskunnallisesta vaikutuksesta.

Tulokset valottavat myös rakenteellisia ongelmia, jotka estävät tohtorien asiantuntemuksen täysimittaisen hyödyntämisen. Miten suomalainen yhteiskunta voisi kääntää tämän potentiaalin menetetyistä mahdollisuuksista voimavaraksi, Laboren tutkimuksessa kysytään.

– Kansainvälinen huippututkija siivoamassa koirankakkoja tukityöllistettynä ei ole dystooppista fiktiota, vaan todellisuutta nykypäivän Suomessa, Laboren tutkija FT Anna Idström kuvailee tiedotteessa.

TUTKIMUKSEEN osallistuneiden työttömien tohtorien profiili vaihtelee urallaan professorin tehtäviin asti yltäneistä kansainvälisistä huippututkijoista sellaisiin, jotka ovat pudonneet urapolulta heti valmistumisensa jälkeen. Tutkimus osoittaa, että tohtorityöttömyyttä esiintyy kaikilla tieteenaloilla.

Useimmat vastaajat kokivat, että korkeasti koulutettujen työvoimaresursseja ei hyödynnetä optimaalisesti. Tohtoreita toimii joukoittain tehtävissä, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan tai osaamistaan. TE-palveluiden tarjoama apu arvioitiin yleisesti riittämättömäksi.

Lähes 300 vastaajaa raportoi todistaneensa syrjintää, kiusaamista tai epärehellistä vallankäyttöä työmarkkinoilla. Esimerkkejä annettiin erityisesti virkojen täytössä, rekrytoinneissa ja tutkimusrahoituksen jakamisessa. Moni kuvaili myös epäoikeudenmukaisuuden yleisesti vaikuttaneen urapolkuihinsa.

TYÖTTÖMYYDEN yhteys yksilön hyvinvointiin vaihteli suuresti. Joillekin ohimenevä työttömyysjakso toi hetken hengähdystauon, kun taas toisille tilanne oli musertava. Vakavimmillaan työttömyys on voinut johtaa mielenterveyden ongelmiin, perhesuhteiden kriisiytymiseen ja jopa itsemurha-ajatuksiin.

Vaikka yliopistot kasvattavat tohtorikoulutuksen määriä, akateemisilla työmarkkinoilla ei ole Idströmin mukaan tarpeeksi paikkoja kaikille valmistuville. Tämän seurauksena moni jää – kuten hänen tutkimuksessaan todetaan – ”akateemisen tuolileikin ulkopuolelle”.

– Jokainen päivä, jolloin korkeasti koulutettu työvoima on työttömänä, on päivä hukkaan heitettyä potentiaalia.

Tutkimuksen rahoitti Palkansaajasäätiö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE