Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Toistaiseksi toivoa on vielä” – päivän aikana tulee vaikea päätös: etsitäänkö eloonjääneitä vai vainajia

LEHTIKUVA / AFP Terje Bendiksby

Norjassa Oslon lähellä valmistauduttiin aamun valjetessa tehostamaan pelastustöitä entisestään. Etsinnät ovat jatkuneet koko yön, mutta kateissa oli edelleen kymmenkunta ihmistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Toivomme edelleen löytävämme ihmisiä elossa. Aika on keskeinen tekijä koko pelastusoperaatiossa, ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä huonommat ovat mahdollisuudet. Toistaiseksi toivoa on vielä, sanoi pelastustöitä johtava Dag Andre Sylju Norjan television haastattelussa.

Syljun mukaan päivän aikana päätetään, jatketaanko pelastustöitä eloonjääneiden löytämiseksi vai muuttuuko se vainajien etsinnäksi.

Pelastajien mukaan vyörymäalueelle on vaarallista mennä. Varhain torstaiaamuna poliisi kertoi laskeneensa valjaissa etsintäkoiran ja ohjaajan kartoittamaan raunioita.

Keskiviikon aikana noin tuhat ihmistä evakuoitiin maanvyöryn iskettyä asuinalueelle Gjerdrumissa muutaman kymmenen kilometrin päässä Oslosta.

Aluetta on yön aikana kartoitettu helikopterin ja lennokkien avulla. Raunioista pelastettiin yön aikana 10-vuotias dalmatiankoira Zajka, jonka omistajat eivät saaneet koiraansa mukaansa, kun heidät evakuoitiin helikopterilla. Koira oli saanut haavan käpäläänsä, mutta selviytyi muuten ehjin nahoin, kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Norjalaislehti VG:n mukaan vyöry on vienyt mukanaan noin 30 asuntoa yhdeksässä rakennuksessa.

Aluksi pelättiin, että vyöryn alle olisi jäänyt jopa 26 ihmistä.

Keskiviikkona kerrottiin, että ainakin kymmenen ihmistä oli loukkaantunut vyöryssä. Yksi ihminen oli loukkaantunut vakavasti ja yhdeksän muuta lievemmin.

Poliisi kertoi myöhään keskiviikkona, että kadonneista ei tiedetä, olivatko he kodeissaan maanvyöryn sattuessa.

– On mahdollista, että he ovat ihmisiä, jotka ovat itse evakuoineet itsensä tai eivät ole ilmoittaneet itsestään poliisille, poliisin operaatiojohtaja Roger Petterssen sanoi uutistoimisto TT:lle.

Aluksi pelättiin, että vyöryn alle olisi jäänyt jopa 26 ihmistä, mutta monet ilmoittivat, etteivät olleet vyöryn aikana kotonaan.

Vyörymäalue on Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) mukaan 210 000 neliömetrin laajuinen. Suuri osa Romeriken alueesta, johon Gjerdrum kuuluu, sijaitsee vanhalla merenpohjalla, ja syvältä maan alta löytyy suuria savikerroksia.

Romerikessä on ollut useita merkittäviä maanvyöryjä vuosien varrella. Viikko ennen joulua sattui maanvyöry pohjoisempana, Nannestadissa.

Norjan pääministeri Erna Solberg luonnehti tapahtumaa katastrofiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE