Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Toivottavasti kiistoja olisi mahdollista haarukoida jo etukäteen” – SAK:n Eloranta löytää Ihalaisen avauksesta kuitenkin yhden ongelman

Lehtikuva / Markku Ulander

Nykyinen sovittelujärjestelmä on saanut tällä työmarkkinakierroksella harvinaisen kovaa kritiikkiä. Ministeri Lauri Ihalainen (sd.) esittää keskusjärjestöille, että ne voisivat luoda yhteisen mallin, joka antaisi eväitä sovitella jo ennakkoon alakohtaisia sopimuskriisejä. Ex-työministeri, SAK:n entinen puheenjohtaja arvioi, että näin työruuhka valtakunnansovittelijan toimistossa (kuvassa) helpottuisi.

Marja Luumi

Demokraatti

– Eli keskusjärjestöissä katsottaisiin, löytyisikö ratkaisuja kiistoihin ennen valtakunnansovittelijaa, Ihalainen pohtii Keskisuomalaisen haastattelussa.

Hän painottaa, että tämä ei koskisi palkkakysymyksiä, joiden määrittelystä työmarkkinakeskusjärjestöt ovat irtaantuneet.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta näkee juuri tässä ongelman.

– Tekstikysymyksiä ja palkkoja voi olla vaikea erottaa toisistaan, koska ne ovat hyvinkin ”naimisissa” toistensa kanssa, Eloranta arvioi Demokraatille.

Hänen mukaansa kaikkien kysymysten kustannusvaikutukset lasketaan nykyisin hyvin tarkkaan. Se on näkynyt tällä työmarkkinakierroksella erityisesti kiistaa herättäneissä kiky-tunneissa.

– Vaikka sinänsä on kyse työajasta, työnantajapuoli on käynyt ahkerasti keskustelua, mikä taloudellinen vaikutus kiky-tunneilla on sen mielestä ollut kustannuksiin.

”Nykytilanne ei ehkä ole aivan tyydyttävä.”

Eloranta painottaa SAK:n olevan Ihalaisen kanssa yhtä mieltä siitä, että neuvottelu-, sopimus- ja sovittelujärjestelmän toimivuutta on syytä arvioida tämän tes-kierroksen päätyttyä.

– Olisi hyvä katsoa, löytyisikö tapoja, joilla voitaisiin vähentää konfliktien määrää ja kestoa. Nykytilanne ei ehkä ole aivan tyydyttävä.

Järjestelmän parantamisessa löytyisi SAK:n puheenjohtajan mielestä askaretta niin keskusjärjestöille kuin liitoille.

– Toivottavasti kiistoja olisi mahdollista haarukoida jo etukäteen ja löytää ehkä niihin joitakin ratkaisuja – ainakin silloin kun on kyse isoista periaatteellisista kysymyksistä, Eloranta puntaroi.

Hän nostaa esille jälleen kiky-tunnit, joita työnantajapuoli ei halunnut millään ratkoa keskusjärjestötasolla. Palkansaajapuolella Elorannan mukaan esteitä sille ei varmaankaan olisi löytynyt.

”Uskon, että talkootunnit poistuvat tavalla tai toisella.”

Jarkko Eloranta osasi odottaa, että tällä työmarkkinakierroksella ovi käy tiuhaan Bulevardilla valtakunnansovittelijan toimistolla.

– Olisi tietysti ollut hyvä, jos tätä kiky-pommia olisi voinut purkaa etukäteen jollain tavalla – kuten Ihalainen juuri esittää. Nyt se on sitten mennyt näin: jokainen liitto joutuu yrittämään lakoilla tai lakonuhilla saamaan tunteja pois.

Hän ounastelee, että kierroksen loppua kohti tilanne ehkä helpottuu. Työnantajan kun soisi ymmärtävän, että kiky-tunnit nykyisenlaisina häviävät sopimuksista.

– Uskon, että ne talkootunnit poistuvat tavalla tai toisella. Jokainen toimiala katsoo tykönänsä, mikä on toimivin ratkaisu.

Julkisen sektorin neuvotteluista on jo etukäteen odotettu erityisen vaikeita, eikä pelkästään kikyn lisätuntien takia.

– Palkansaajien rintama on ollut asiassa niin yhtenäinen, että kyllä kuntapöydästäkin löytyy ratkaisu: joko kiky-tunnit poistuvat tai niistä aletaan maksaa rahaa, Jarkko Eloranta arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE