Huvudnyheter

Tomi Kontkanen redo för EU-valet – ”Jag kommer med stora ideal in i politiken”

Johan Kvarnström
- Europa måste utvecklas mot större rättvisa och ett samhälle som står på de svagas sida. De växande klyftorna - med rika som blir allt rikare och fattiga som blir allt fattigare - måste stoppas. Samhället måste fungera för de många och inte enbart för de få, säger Tomi Kontkanen.

SDP:s partistyrelse har slagit fast nya kandidater till vårens EU-val, bland dem FSD-nominerade Tomi Kontkanen som vill arbeta för ett Europa som ingjuter hopp i mänskligheten och på ett ambitiöst sätt tacklar de globala utmaningarna som klimatförändringar och ekonomisk ojämlikhet.

Lukas Lundin

 

Tomi Kontkanen är 28 år och politices magister, till vardags forskare vid Stiftelsen för rehabilitering (Kuntoutussäätiö). Han är född och uppvuxen i en arbetarfamilj i Hangö, har studerat i Åbo, arbetat och rest mycket i Europa och bor nu i Helsingfors. Han nominerades på de finlandssvenska socialdemokraternas (FSD) kongress i Borgå i november.

 

I dag bekräftade partistyrelsen att han är en av socialdemokraternas 20 kandidater i EU-valet i maj.

 

– Jag är väldigt tacksam, ödmjukt tacksam att få vara kandidat för SDP och FSD. Jag har känt starkt stöd från FSD:s gräsrötter och vill framför allt tacka Folke Sundman, Gustav Wickström, Topi Lappalainen och Kai Alajoki som stöttat mig särskilt mycket i den här processen, säger Kontkanen då han träffar ABL för att berätta om sina tankar kring kandidaturen och Europeiska unionen.

 

Demokratin ska försvaras

EU är enligt Kontkanen i bästa fall en samling av demokratiska stater som står för mänsklighet och humanism, samt den politiska entitet i världen som står för mänsklighetens hopp genom jämlikhet, demokrati och välfärd som skapar stabilitet och grund för att möta utmaningar av alla de slag.

 

Han anser att EU bör vara vägvisare i klimat- och miljöfrågor.

 

– Minst lika viktigt är den oroväckande utvecklingen med ojämlikheter i världen. Den rikaste procenten äger en allt större andel av världens egendomar medan de marginaliserade och medelklassen blir allt fattigare. Detta sker samtidigt som statsvetenskaplig forskning visar att demokratin är hotad, även inom Europa med Ungern och Polen som exempel, säger Kontkanen.

 

Han konstaterar att EU inte perfekt och har skäl till en viss självkritik, bland annat vad gäller hur man behandlade Grekland, Portugal och Irland efter finanskrisen 2008. Den bitterhet som fick uttryck på gatorna i Aten lever kvar, bedömer han och ser en koppling till “gula västarna” som protesterar i Frankrike mot nedskärningar, höjda bränslepriser och ökad ojämlikhet.

 

Enligt Kontkanen behövs jämlikhet och demokrati både som egenvärde och för att avvärja vad Noam Chomsky beskrivit som ett “hot mot organiserad mänsklighet”.

 

– Om vi inom Europa kan samarbeta och utveckla bättre välfärd och mänskliga rättigheter kan vi uppnå stora visioner och framsteg för mänskligheten. Det är sådana saker jag vill arbeta med när jag kandiderar i vårens EU-val.

 

Tanken på en kandidatur har mognat i många år, i takt med lärorika livserfarenheter. Speciellt motgångar som klarats av och resor med människomöten har påverkat honom djupt. Detsamma gäller nuvarande jobbet som ger insikt i de problem som dagens unga tampas med. Med tanke på allt detta har han en annorlunda profil än de övriga unga socialdemokratiska kandidaterna i EU-valet.

 

– Jag kommer med stora ideal in i politiken. Orsaken at FSD nominerade mig är att jag representerar någonting nytt i rörelsen, säger Kontkanen och tillägger att det överlag är viktigt att människor vågar bli aktiva politiskt, inte minst ur demokratisk synvinkel.

 

– Att alla kan påverka bevisas symboliskt i citatet “om du är liten, prova sova med en mygga i ditt rum”.

 

“Som Kimi Räikkönen i Sauber”

Kontkanen trivs i rollen som han beskriver som “underdog” och “lite som Kimi Räikkönen kommande säsong”.

 

– Nu då Kimi kör i Sauber är han lika seriös som han var i Ferrari, men han har ingen press att vinna. Det är lite samma sak med mig. Jag har ingen press, men kör kampanjen allvarligt och har en rolig kampanj och försöker göra så bra resultat som möjligt.

 

Kontkanen är känd för sin förmåga att hålla brandtal, en styrka han vill att ska komma till sin rätt i kampanjen. Ser han en mikrofon ska han gripa tillfället att tala i den. Det ser han fram emot.

 

En huvudmålsättning är att erbjuda finlandssvenska väljare ett socialdemokratiskt perspektiv. En annan är att – inspirerad av Bernie Sanders – lyckas engagera ungdomar och få flera unga med i rörelsen.

 

– För FSD vill jag att detta ska vara en kampanj för oss alla, vår gemensamma kampanj. Eftersom riksdagsvalet kommer vara ytterst viktigt behövs samarbete mellan riksdagskandidater och EU-kandidater.

 

Avslutningsvis, tankar om högaktuella brexit?

 

– En väldigt stor fråga för hela Europeiska unionen. Det är som en skilsmässa. Men vi fortsätter som grannar och måste göra det yttersta som union så att skilsmässan sköts så bra som möjligt, gemensam vårdnad om “barnen”, alltså våra gemensamma intressen.

 

– Storbritanniens egna val måste respekteras. Jag anser att en andra omröstning vore bra. Då brexit hände visste ingen egentligen vad ett utträde skulle innebära, säger Tomi Kontkanen.

 

De övriga kandidaterna som presenterades i dag, torsdag, är Alettin Basboga, Eero Heinäluoma, Yannick Lahti och Irja Sokka.

Tidigare stod det klart att även Mikkel Näkkäläjärvi, Tuulia Pitkänen, Miapetra Kumpula-Natri och Kaisa Penny är SDP-kandidater i valet till EU-parlamentet. Mer om dem via denna länk.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE