Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Touko Aalto avaa suunsa Jyväskylän tapahtumista: ”Jos kyseessä on 8 kuukautta vanha Suomessa syntynyt pieni lapsi, niin en voi kyllä hyväksyä”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto syysistuntokauden avajaisissa peruskorjatussa eduskuntatalossa.

Tapahtumat kärjistyivät eilen Jyväskylässä, kun vastaanottokeskuksessa osoitettiin mieltä poliisin noutaessa afganistanilaista perhettä palautettavaksi maasta.

Julkisuudessa on ollut tietoja, joiden mukaan kyseessä olisivat vanhemmat ja Suomessa syntynyt 8 kuukauden ikäinen vauva. Yle on haastatellut perhettä, jonka mukaan Afganistaniin palaaminen ei tule kysymykseen perheen uskonnollisen taustan vuoksi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on rummuttanut julkisuudessa kantaansa, jonka mukaan vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto hyväksyy turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten vastustamisen. Hän on tivannut Aallolta, miksi.

– Minä en ole nähnyt, mitä Kärnä on puhunut. Hän nyt tuntuu, että on joka päivä jotakin puhumassa joka asiasta. En minä ole nähnyt. Minulla on hyvä keskusteluyhteys Juha Sipilän kanssa. Juha kyllä kertoo, jos jotain ongelmia on, Aalto sanoo.

”On vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan asioita, tietämättä kaikkia taustoja.”

Touko Aalto sanoo ymmärtävänsä sitä, että vastaanottokeskuksessa vastustetaan, jos 8-kuukautinen lapsi palautetaan perheensä kanssa.

– Kyllä minä ymmärrän oikein hyvin. Muun muassa pääministeri Sipiläkin toi aikoinaan ihan hyvin esiin, että hänen oikeustajuunsa ei sovi se, että raskaana olevia naisia tai pieniä lapsia lähdetään palauttamaan vaarallisiin olosuhteisiin.

– Tässä on Suomessa syntynyt 8 kuukautta vanha lapsi, niiden tietojen pohjalta, mitä minulla on … viranomainen ei ole vielä vahvistanut asiaa, niin on vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan asioita, tietämättä kaikkia taustoja. Minä tahdon tietää taustat ensin ja jos näin on, että on kyseessä 8 kuukautta vanha Suomessa syntynyt pieni lapsi, niin en voi kyllä hyväksyä.

Ette voi hyväksyä hänen palauttamistaan ja hänen perheensä palauttamista?

– Minusta tuntuu tosi vaikealta lähteä tällä tapaa toimimaan. Mutta minä en tunne taustoja. Ylipäätään keskimäärin sen pitäisi mennä kuitenkin niin, että ihmisoikeusperustaisuus olisi myös mukana näissä viranomaispäätöksissä ja lainsäädäntöä tulkitaan myös ihmisoikeus- ja perusoikeusnäkökulmasta ja minun mielestä tuon tyyppinen tilanne kuulostaa todella kestämättömältä. Mutta kuten sanoin, ensin pitäisi kyllä tietää tarkkaan, mitä on tapahtunut, mitkä ovat asian taustat.

– On myös vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan julkisuudessa olevien kommenttien ja huhujen pohjalta. Varmaan käydään tässä lähipäivinä myös hallituspuolueiden edustajien kanssa tarkempaa keskustelua niin tiedetään, mitä tarkkaan ottaen on tapahtunut.

”Eri asia ymmärtää toimintaa kuin hyväksyä.”

Antaako Aalto tuen eilisellä toiminnalle Jyväskylän vastaanottokeskuksessa eli palautuksen vastustamiselle? Hän sanoo, että on kaksi eri asiaa ymmärtää jotakin toimintaa kuin hyväksyä.

– Minun mielestä viranomaistoimintaa ei saa lähteä estämään, koska viranomaiset tekevät sitä työtä, jota heidät on määrätty tekemään eli toteuttamaan lainvoimaisia päätöksiä. Enemmän kysymys on nimenomaan siitä, onko meidän lainsäädännössä tehty sellaisia ongelmia, jotka oirehtivat tällä tapaa ja syntyy lisää jännitteitä.

– Tässä on ennen kaikkea hallituksella ja eduskunnalla keskeinen paikka palauttaa turvapaikanhakijoiden oikeusturva, oikeusvarma turvapaikkaprosessi ja pitää huolta perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja oikeusvaltiosta.

Aallon mukaan hallituksen on tehtävä kokonaisarvio jo tekemistään lainsäädäntötoimista.

Lisäksi sen on kiinnitettävä huomiota siihen, miten turvapaikanhakijoiden oikeusturva toteutuu.

– Asianajajaliitto on ollut tästä huolissaan ja Juha Sipilän hallitus on pala palalta heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Pidän hirveän tärkeänä sitä, että ihminen saa oikeusavun ennen kaikkea siinä lähtöruudussa, kun lähdetään tekemään ensimmäistä turvapaikanhakuun liittyvää haastattelua.

Pekkarinen: Päästävä nopeasti normaaliin päiväjärjestykseen.

Touko Aallon ohella jyväskyläläinen kansanedustaja, varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on myös pohtinut kotikaupunkinsa vastaanottokeskuksen tapahtumia.

– Silloin, kun on päätös kerran tehty, on lähdettävä siitä, että Suomen lainsäädännössä on harkittu tarkkaan, millä edellytyksillä voidaan palauttaa. Ja sitten turvapaikkaproseduuri valituksineen kaikkineen on niin vedenpitävä, että näiden pitäisi tuottaa oikeita ratkaisuja lain tarkoittamalla tavalla. Kun tässä ilmiselvästi näin on käynyt, niin kyllä silloin pitäisi olla selvää, että palautus pitää voida silloin myöskin toteuttaa, Pekkarinen sanoo.

Hänkin myöntää, että pahalta tuntuu, kun pieni lapsi palautetaan.

– Se on aina inhimillisesti, tulee paha mieli, ei voi mitään. Mutta yhtä selvää on se, kun on lainsäädäntö, joka määrää perusteet ja kun suomalainen turvapaikkamenetelmä ja valitusproseduuri ovat kuitenkin toimivia, että pitää lain mukaan voida toimia, vaikka kuinka voisi tuntua pahaltakin.

Pekkarisen mukaan Jyväskylässä ja Suomessa nähtiin eilen uusi ilmiö.

– Nyt ensimmäisen kerran, nimenomaan turvapaikkayhteisö tai turvapaikanhakijat ovat nousseet tässä vastustukseen.

Pekkarisen mukaan viranomaisten pitää pystyä nyt nopeasti katsomaan, miten päästään normaalin päiväjärjestykseen ensinnä Jyväskylässä ja toisekseen vastaanottokeskusten toiminnassa.

Pekkarinen sanoo, että sinne tulevien on ymmärrettävä, että ratkaisuja tehdään Suomen lakien mukaan.

”Tämä järjestely on kestämätön.”

Mauri Pekkarisen mukaan tilanne on erikoinen niiden maiden kohdalla, jonka kanssa Suomella ei ole turvapaikanhakijoiden palautussopimusta. Hän viittaa esimerkiksi Irakiin.

– Tehdään kielteinen turvapaikkapäätös ja jonkin ajan päästä siitä voidaan tehdä käännyttämispäätös maahan, joka ei ota käännytettäviä vastaan, Pekkarinen ihmettelee.

– Tämä pitää kertakaikkiaan saada hanskaan. Tässä ei voi nukkua. Tämähän on aivan posketon tilanne. Jos käännytyspäätöksiä tehdään, pitää tietää mihin ihminen käännytetään, mihin hän voi mennä.

Pekkarinen ei moiti hallitusta siitä, että palautussopimuksia olisi neuvoteltu laiskasti.

– Kyllä minä uskon, että he ovat parhaansa tehneet, mutta tämä järjestely on kestämätön. Periaatteessa, kun he lähtevät ja ovat saaneet käännytyspäätöksen tietyn ajan jälkeen, heillä ei ole edes suojaa ja turvaa, jonka vastaanottokeskus on heille tarjonnut, jos he eivät pääse kotimaahan.

Pekkarinen sanoo, ettei Suomeen tarvita palautuskeskuksia siinä mielessä, että ne olisivat jonkinlaisia ”suljettuja systeemejä”. Jonkinlainen järjestely, jolla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden asiat hoidetaaan hänen mielestään kuitenkin tarvittaisiin.

– Kohta täällä on tuhansia sellaisia, joilla ei ole oikeutta olla vastaanottokeskusksissa, jotka eivät pääse omaan kotimaahansa, joilla ei ole mitään turvaa. He ovat paperittomia täällä, tämä on täysin kestämätön asia.

– Tämän homman syy on paljossa siinä, kun Eurooppa jäi housut kintuissa kiinni 2015. Tänne saattoi porukkaa juosta sieltä täältä rikkoen kaikkia niitä Dublinin sopimuksen periaatteita, joita minäkin olin aikanani sisäministerinä päättämässä, kun vastasin turvapaikkapolitiikasta Suomessa.

Kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden palauttamisen vastustamista Pekkarinen ei hyväksy.

– Sitä, että estetään viranomaisten lakimääräisten toimien toimeenpanemista, sitä ei voi mitenkään puolustaa. Se on ilman muuta selvä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE