Politiikka
4.10.2024 13:35 ・ Päivitetty: 4.10.2024 13:35
Tp-utva kokoontui – nyt puhuu Jani Mäkelä
Suomen ulkopoliittista linjaa käsiteltiin tänään ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteisessä kokouksessa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) tasavallan presidenttiä myöten kritiikkiä saanut päätös olla liittymättä Ukrainan tasa-arvoliittoumaan sai jäädä voimaan.
Demokraatti kysyi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Jani Mäkelältä, oliko Tavion päätöksen pysyminen voimassa voitto perussuomalaisille.
– En nyt lähde tässä mitään voittoja jakelemaan. Hallituksella on hyvä yhtenäinen linja tässä asiassa ja olen siihen tyytyväinen.
Julkisuuteen on syntynyt kuitenkin hyvinkin erilainen kuva linjan yhtenäisyydestä.
– Olen koko tämän prosessin ajan ollut sitä mieltä, että väitetty epäyhtenäisyys on hyvin pitkälti opposition rakentama väärinymmärrysten ja vastakkainasettelujen sarja, jota media ei nyt ole ainakaan parantanut omalla toiminnallaan. Todellisuudessa näitä asioita on kyllä aika paljon suurenneltu, Mäkelä sanoo.
Mäkelä ryhmäjohtajana ei itse kuulu tp-utvaan, koska siellä istuu hallituksen ministereitä.
HALLITUKSESSA ristivetoa on aiheuttanut myös Suomen päätös puoltaa YK:ssa kantaa Israelin miehityksen lopettamisesta vuoden sisällä palestiinalaisalueilla.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb painotti tänään tiedotustilaisuudessaan, että Suomi äänestää aina kansainvälisen oikeuden mukaisesti ja kansainvälisen tuomioistuimien päätösten tukemiseksi sekä sellaisten ratkaisujen puolesta, jotka tuomitsevat laittomat aluevaltaukset.
Voinee sanoa, että Suomen äänestyslinja vahvistettiin tp-utvassa.
Mäkelä itse sanoo, että nyt on saatu selvityksiä siitä, mitä äänestyspäätös varsinaisesti koski.
– Varmaan asiassa voidaan edetä ihan tällä linjalla.
HALLITUS on myös sisällyttämässä Suomen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskevan osion.
Sen valmistelevat yhdessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavio ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
Grahn-Laasosen ministerin ura alkoi aikoinaan pääministeri Stubbin kaudella. Hänellä oli taustaa myös Stubbin lehdistöavustajana.
Demokraatti kysyi Mäkelältä, onko Taviolle laitettu nyt Grahn-Laasonen päällystakiksi.
– Kyllä jokainen ministeri käyttää omaa ratkaisuvaltaa omaan toimialaansa kuuluvissa asioissa itsenäisesti. Sitten jos on jotain yhteistyöhankkeita ja yhdessä tehtäviä asioita, ne ovat sitten asia erikseen.
Pitääkö suomalaisten olla jatkossa huolissaan siitä, pysyykö ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja Orpon hallituksella yhtenäisenä?
– Suomalaisten ei koskaan ole tarvinnnut olla huolissaan siitä asiasta. Tässä on juuri kysymys tästä mainitsemastani liioittelusta ja suurentelusta. Vaikkapa keskusta eilen huutaa kyselytunnilla, että Ukrainan tukemisen linja olisi jotenkin epäselvä. Se on mielestäni suorastaan epäisänmaallista puhetta, koska ei linjasta ole koskaan ollut mitään epäselvyyttä. Suomi tukee kyllä Ukrainaa. Ei pitäisi puhua asioista väärillä nimillä.
Onko se nyt sinusta sitten niin, että tämä on kokonaan opposition ja median syytä? Katsotko, että hallituksen piikkiin ei tarvitse ottaa mitään?
– Niin kuin pääministeri eilen kyselytunnilla totesi, niin suurissa asioissa linja on yhtenäinen. Painotuseroja voi olla puolueiden välillä. Se on täysin luonnollista. Ainahan keskusteluja voidaan käydä demokratiassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.