Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Translaki on uudistettava

Sosialidemokraattisen liikkeen tehtävä on edistää tavallisten ihmisten oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa, on kyse sitten työntekijöiden oikeuksista, vammaisten oikeuksista, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, kielivähemmistöjen oikeuksista tai pakolaisten asemasta. Vähemmistöjen oikeuksia koskevat kysymykset ovat tärkeitä, vaikka ne eivät koskettaisi henkilökohtaisesti omaa elämää.

Nykyinen translaki ei ole ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusnäkökulmasta kestävä. Translain perus- ja ihmisoikeuksiin liittyviin epäkohtiin ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu sekä YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun tai rangaistuksen erityisraportoija.

Myös yli sataa maata ja kymmentämiljoonaa lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto on todennut, ettei transsukupuolisuus ole sairaus tai häiriö ja, että jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa. Lähes 60 kansallista lääkäriliittoa on sitoutunut lopettamaan käyttäytymistä muokkaavat toimet ja pakkohoidot.

Suomi edellyttää sukupuoltaan korjaavilta muun muassa sterilisaatiota sekä psykiatrisen diagnoosin transsukupuolisuudesta.

Translain muutosta valmisteltiin jo edellisellä hallituskaudella silloisen peruspalveluministerin Susanna Huovisen johdolla.

Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet toimimaan sen eteen, että jokaisella on oikeus saada juridinen sukupuolensa vahvistettua vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiään. SDP:n puoluekokous on linjannut, että tähän liittyviä vaatimuksia ja menettelyä on kevennettävä ja itsemääräämisoikeutta on edistettävä.

Translain muutosta valmisteltiin jo edellisellä hallituskaudella silloisen peruspalveluministerin Susanna Huovisen johdolla. Sosiaali- ja terveysministeriön asiaa käsitellyt työryhmä on esittänyt translain muuttamista jo toukokuussa 2015.

Julkisen vallan on turvattava perus­oikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Translain sisältämä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja maamme muiden kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Transhenkilöiden oikeus perus- ja ihmisoikeuksina turvattuihin henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksityiselämän suojaan edellyttää lainsäädännön pikaista uudistamista itsemääräämisoikeutta vahvistavaan suuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE