Politiikka
30.4.2016 05:00 ・ Päivitetty: 29.4.2016 11:20
Trudeau-mania valtaa Suomessa: ”Ei voi mitenkään rinnastaa Stubbin yrityksiin”
Suomalaiset politiikkanörtit ovat innostuneet siinä määrin Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tavasta tehdä politiikkaa ja viestiä siitä, että hiljattain perustettiin Suomi–Trudeau-seura.
Perinteisesti seuroja on perustettu maiden välille. Joku irvileuka voisi epäillä seuran syyllistyvän henkilöpalvontaan. Seuran kehityspäällikkö, Demarinuorten poliittinen sihteeri Matias Mäkynen ampuu alas tällaisen tulkinnan.
– Haluamme nostaa suomalaiseen politiikkaan uusia tekemisen vaihtoehtoja.
Suomesta löytyy tarpeeksi ankeuttajia. Mäkysen mielestä uhkakuvia luodaan liikaa. Pääministeri valittaa, miten huonosti menee ja kuinka suomalaisten pitää nyt ottaa itseään niskasta kiinni.
– Toinen vaihtoehto on luoda ihmisille toivoa ja uskoa, että vaikeistakin ajoista selvitään muutenkin kuin vain leikkaamalla ja kurjistamalla. Talous pitää nähdä myös ihmisten palvelijana, Mäkynen pohtii.
Ja juuri sitä Trudeau tekee. Viime vuonna maansa pääministeriksi valittu Trudeau on noussut nopeasti kansainväliseksi supertähdeksi. Kukapa voisi vastustaa pandoja halaavaa poliitikkoa, joka muun muassa puolustaa alkuperäiskansojen oikeuksia, tasa-arvoa ja ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan.
– Pitää mennä Kanadaan asti, että löytää maan, jossa toteutetaan sosialidemokraattista politiikkaa, Mäkynen heittää.
Ja kaiken lisäksi 44-vuotias Trudeau edustaa kuitenkin liberaalipuoluetta, jonka puheenjohtaja hän on. Mäkynen näkee hänen tekemisessään ”aika vasemmistolaista meininkiä”. Hän haluaa korottaa muun muassa varakkaiden verotusta ja laskea pienituloisten verotusta.
Hän vaikuttaa hyvin aidolta ja empaattiselta, ”tavalliselta” ihmiseltä.
Trudeau ei pelkää osallistua kyselytilaisuuksiin, jossa tavalliset kansalaiset voivat lähestyä häntä. Hän on myös ahkerasti yhteyksissä ihmisiin sosiaalisen median kautta.
– Hän vaikuttaa hyvin aidolta ja empaattiselta, ”tavalliselta” ihmiseltä, Mäkynen arvioi.
Seura ilmoittaa tärkeimmäksi tehtäväkseen lisätä parempien ja innostavampien poliitikkojen määrää Suomessa. Valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok.) on yritetty rinnastaa Trudeauhun pyrkimyksessä olla ”normaali” ihminen. Mäkynen ei sitä tee.
– Kaikki hänen selfie-julkisuutensa tuntuu show’lta, itsensä turhalta korostamiselta, ”katsokaa kuinka erinomainen minä olen”. On eri asia mennä ihmisten pariin ja keskustella avoimesti.
Mäkynen korostaa moneen otteeseen juuri avoimuutta kohdata ihmiset. Siinä on syy, että innostavia poliitikkoja on niin vaikea löytää Suomesta. Puolueita kiinnostaa vain lähinnä se, miten saada itselleen äänestäjiä.
Tässäkin Justin Trudeau toimii puolueensa hyötyä vastaan. Hän haluaa muuttaa Kanadan epädemokraattista vaalijärjestelmää. Nykyisin jokaisessa vaalipiirissä vain yksi eniten ääniä saanut tulee valituksi riippumatta siitä, mikä on puolueen yleinen kannatus. Liberaalipuolueen odotetaan kärsivän, jos uudistus tulee voimaan.
Justin Trudeuan tausta ei ole aivan tavanomainen. Hänen isänsä Pierre Trudeau toimi Kanadan pääministerinä vuosina 1968–1979 ja 1980–1984. 1960-luvulla isä-Trudeau nostatti trudeaumanian kuten J.F. Kennedy naapurimaassa. Karismaattisella Pierre-isällä oli silmää myös naiskaudelle playboyksi nimittämiseksi asti.
Äiti Margaret ei pistänyt yhtään huonommaksi. Hän rikkoi surutta protokollaa ja hänen sanotaan heilastelleen useammankin rokkarin kanssa.
Suomi–Trudeau-seura on herättänyt jo kiinnostusta Kanadassa. Justin Trudeauta aiotaan kosia Suomeen käymään.
– Totta kai se olisi hienoa ja voi hyvinkin onnistua, Matias Mäkynen uskoo.
Eri puolueista koostuva seura ei suhtaudu ryppyotsaisesti edes itseensä, vaikka kaiken taustalla onkin vakavat asiat. Tiedotekin päättyy iloiseen tervehdykseen: Pandahali!
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.