Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trump ja Biden piikittelivät toisiaan Texasin vierailuillaan

AFP / LEHTIKUVA / JIM WATSON
Joe Biden keskustelemassa rajaviranomaisten kanssa Texasin vierailullaan.

Texasissa Yhdysvaltain etelärajalla vierailleet presidentti Joe Biden ja entinen presidentti Donald Trump piikittelivät toinen toistaan tulevien presidentinvaalien keskiöön odotetusti nousevasta rajatilanteesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Trump kutsui rajatilannetta “Joe Biden -invaasioksi”. Biden puolestaan totesi, että Trumpin pitäisi lopettaa “politiikan pelaaminen” aiemmin ehdotettujen siirtolaisuudistusten kanssa. Rajakysymys on suurin este, jonka vuoksi Yhdysvaltain kongressi ei ole päässyt sopuun Ukrainalle tarkoitetusta kymmenien miljardien dollarien apupaketista. Republikaanit yrittävät saada maan sisäpolitiikkaan liittyvän rajakysymyksen osaksi Ukrainan kipeästi tarvitsemaa tukea.

Tilanne kiistellyllä Meksikon rajalla on vaikeutunut, kun jopa ennätykselliseksi kutsuttu määrä laittomia siirtolaisia on ylittänyt rajan Yhdysvaltoihin viime aikoina.

Siirtolaisvastaisista kommenteistaan tunnettu Trump syytti rajan yli tulleita amerikkalaisten kidnappauksista ja murhista. Trump puhui Texasissa yhdessä kovan linjan konservatiivirepublikaani, osavaltion kuvernööri Greg Abbottin kanssa Eagle Passissa.

VAIN vajaan 500 kilometrin päässä Trumpista lähes samaan aikaan puhui Biden, joka tapasi muun muassa rajavalvontaviranomaisia Brownsvillessä.

Rajatilanteen on kuvailtu olevan Bidenin politiikan yksi heikoimmista kohdista. Uutiskanava NBC:n julkaiseman kannatuskyselyn mukaan Trump johtaa Bidenia 30 prosentilla kannatuksessa, kun kyseessä ovat kysymykset rajatilanteesta.

Presidentti kuitenkin yritti kääntää rajatilanteen Trumpin syyksi. Biden sanoi Trumpin pyrkivän tuhoamaan yritykset parantaa rajan tilannetta esimerkiksi sabotoimalla puoluerajat ylittävän rajalain läpimenemisen, millä lisättäisiin rajavalvontaan rahaa ja henkilöstöä.

Bidenin hallinnon yhteistyö Meksikon kanssa sai Brownsvillen rajanylitykset putoamaan neljänneksellä tammikuussa.

Kuitenkin yli 2,4 miljoonaa siirtolaista ylitti Yhdysvaltain etelärajan pelkästään vuonna 2023.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE