Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump näki kohuvideon – kutsuu naapurimaan pääministeriä ”kaksinaamaiseksi” ja ”mukavaksi kaveriksi”

Lehtikuva

Riitaisaksi ennustettu sotilasliitto Naton 70-vuotisjuhlakokous Britanniassa päättyi keskiviikkona ainakin päällisin puolin sopuisasti. 29 maan johtajat hyväksyivät yksimielisen loppujulkilausuman, jossa todetaan Naton pysyvän jäsenmaiden turvallisuuden perusratkaisuna ja vannotaan yhteisen puolustuksen nimeen peruskirjan viidennen artiklan mukaisesti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Solidaarisuus ja yhtenäisyys ovat liittoumamme peruskiviä, maat julistavat.

Ennen kokousta ilmassa oli paljon riitasointuja. Turkki oli uhannut estää Naton Baltian maita ja Puolaa koskevien puolustussuunnitelmien päivittämisen, jos muut jäsenmaat eivät nimeä Syyrian kurdien YPG-taistelijoita terroristeiksi.
Kurdien kanssa yhteistyötä tehneillä monilla Nato-mailla tähän ei ymmärrettävästi ollut halua. Siitä huolimatta pääsihteeri Jens Stoltenberg saattoi kertoa, että puolustussuunnitelmien päivitys oli hyväksytty.

Pääsihteerin mukaan hänellä oli ollut hyvä keskustelu Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Stoltenberg ei kuitenkaan tarkentanut, mikä oli saanut Turkin pään kääntymään.

Puolustusmenojen kasvusta iloittiin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi myöhemmin, ettei Turkin kanssa ole mahdollista päästä yksimielisyyteen terrorismin määrittelemisestä.

Macronin paljon huomiota – ja moitteita – saaneet kommentit ”aivokuolleesta ” Natosta puolestaan näyttivät johtavan jonkinlaisiin jatkotoimiin. Lontoon kokouksen loppujulkilausumassa todetaan koukeroisesti johtajien antaneen pääsihteeri Stoltenbergille tehtäväksi laatia esitys ”eteenpäin katsovasta pohdintaprosessista” Naton poliittisen ulottuvuuden vahvistamiseksi muuttuneessa strategisessa ympäristössä.

Macronin mukaan Natossa on keskitetty liikaa keskusteluun puolustusmenoista. Ne olivat kuitenkin näkyvästi esillä myös Lontoon kokouksessa. Yhteisessä loppujulkilausumassa korostetaan oikeudenmukaisen taakanjaon tärkeyttä ja todetaan puolustusmenojen kasvaneen Euroopan liittolaismaissa sekä Kanadassa yli 130 miljardia dollaria viidessä vuodessa.

– Summa nousee 400 miljardiin dollariin vuoden 2024 loppuun mennessä, Stoltenberg lupasi.

Videoepisodi ja peruttu lehdistötilaisuus

Puolustusmenojen kehitys näytti saaneen myös presidentti Donald Trumpin tyytyväiseksi.

– Natosta tulee rikkaampi ja vahvempi kuin koskaan aiemmin, hän tviittasi.

Trump tosin perui huippukokouksen jälkeen pidettäväksi suunnitellun lehdistötilaisuutensa, koska hänen mukaansa niitä oli järjestetty jo niin paljon parina edeltävänä päivänä. Tämä saattoi olla viittaus julkisuuteen levinneeseen videoon, jossa Britannian pääministeri Boris Johnson, Ranskan presidentti Macron, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Hollannin pääministeri Mark Rutte näyttivät tiistai-iltana naureskelevan keskenään Trumpille ja tämän aiemmalle lehdistötilaisuudelle.

Trump oli ilmeisesti nähnyt videon, ja kommentoi sitä kutsumalla Trudeauta ”kaksinaamaiseksi” – tosin heti perään myös ”mukavaksi kaveriksi”.

Nato-kokouksen varsinaisessa sisällössä huomionarvoista oli myös se, että sotilasliiton johtajat keskustelivat nyt ensimmäistä kertaa Kiinan muodostamasta uhasta.

– Johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että meidän täytyy vastata tähän yhdessä liittoumana ja että meidän pitää löytää keinoja Kiinan rohkaisemiseksi osallistumaan aserajoitusjärjestelyihin, Stoltenberg sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE