Ulkomaat
2.7.2017 15:50 ・ Päivitetty: 2.7.2017 15:50
Trump-show vailla vertaa? – Kansainvälisen politiikan huomio keskittyy ensi viikolla G20-ryhmän huippukokoukseen
Kansainvälisen politiikan polttopiste kääntyy alkavalla viikolla Hampuriin, missä alkaa perjantaina johtavien talousmaiden G20-ryhmän huippukokous.
Suurin huomio kiinnittyy Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jolle kokous on ensimmäinen. Hampurissa Trump kohtaa myös ensi kertaa kasvokkain Venäjän presidentin Vladimir Putinin.
Puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut, että kokous tulee keskittymään vapaakauppaan sekä Pariisin ilmastosopimukseen, josta Trump ilmoitti viime kuussa Yhdysvaltojen vetäytyvän.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoo, että kokouksesta odotetaan vaikeaa erityisesti ilmastokysymysten suhteen.
– Toinen keskeinen kysymys on kauppapolitiikka. On nähty, että Yhdysvalloilla olisi haluja siirtyä kohti suojatumpaa kauppapolitiikkaa ja protektionismia. Mutta Yhdysvaltojen kantaa edelleen vähän arvuutellaan, Jokela kertoo STT:lle.
Trumpin irtiottojen jälkeen tilanne on kuitenkin monimutkaistunut.
EU ja Yhdysvallat on G20-ryhmässä totuttu mieltämään samaan länsirintamaan. Trumpin irtiottojen jälkeen tilanne on kuitenkin monimutkaistunut. Brexit on puolestaan koetellut EU:n yhtenäisyyttä.
Lisää aiheesta
– On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia poliittisia jakolinjoja kokouksessa mahdollisesti muodostuu ja saavatko esimerkiksi Trumpin ilmastopoliittiset linjaukset vastakaikua jostain. On myös kiinnostavaa, miten yhtenäisesti EU-maat pystyvät kokouksessa esiintymään, Jokela sanoo.
Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokouksessa toukokuussa kaikki muut jäsenmaat – Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa – vahvistivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen.
Myös suurimpiin saastuttajiin kuuluvat Kiina ja Intia ovat vakuuttaneet pitävänsä kiinni sopimuksen velvoitteista.
– Nyt toivotaan, että laajemmassa kokoonpanossa pystytään vaikuttavammin vakuuttamaan Yhdysvalloille, että kansainvälinen yhteistyö on se oikea tapa toimia globaalien yhteisten haasteiden ympäristössä.
“Tervetuloa helvettiin”.
Trumpin ja Putinin tapaamisesta ei vielä tiedetä paljoa.
– Tapaaminen on merkittävä, koska se on ensimmäinen laatuaan. Sitä, mitä se merkitsee tai mihin se voisi johtaa, on vaikea ennakoida, koska Trumpin ja Putinin sekä laajemmin Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteessa on monia jännitteitä, Jokela sanoo.
Jännitteitä kokouksessa lisäävät myös Merkelin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kireät välit. Keväällä Erdogan raivostui, kun Saksa kielsi turkkilaispoliitikkoja kampanjoimasta maan turkkilaisväestön keskuudessa.
Erdogan oli halunnut pitää myös G20-kokouksen aikana puheen Saksan turkkilaisille, mutta torstaina Saksan viranomaiset ilmoittivat, ettei heillä riitä poliiseja moisen yleisötapahtuman turvaamiseen.
Viranomaiset pelkäävät yhteenottoja kansallismielisten turkkilaisten ja Erdogania vastustavien kurdien välillä. Molemmat ryhmät ovat ilmoittaneet mielenosoituksista.
Hampuriin on määrätty yli 20 000 poliisia kokousta turvaamaan. Kokousta vastustavat äärivasemmistolaiset ryhmät kaavailevat torstaiksi suurmielenosoitusta, jonka nimi on “Tervetuloa helvettiin”.
– G20-ryhmän politiikka on luonut helvetilliset olot moniin maihin — haluamme osoittaa, että mekin pystymme kasvattamaan painetta, protestin järjestäjiin kuuluva Andreas Blechschmidt sanoi uutistoimisto Reutersille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.