Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trumpin twiittailu menee överiksi – nyt oikeusministerikin murahtaa: ”En voi tehdä työtäni täällä ministeriössä”

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Drew Angerer

Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barr on puuttunut presidentti Donald Trumpin tviittailuun. Trump on ottanut tviiteissään kantaa keskeneräisiin rikosprosesseihin, mikä haittaa Barrin mukaan oikeusministeriön työtä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tviittailu oikeusministeriön rikosjutuista on syytä lopettaa, Barr sanoi ABC Newsin haastattelussa.

– Koen jotkin tviitit ongelmallisiksi. En voi tehdä työtäni täällä ministeriössä, kun jatkuva taustakommentointi horjuttaa asemaani, Barr sanoi.

Keskiössä on erityisesti Trumpin aiemman pitkäaikaisen neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynti. Oikeus katsoi marraskuussa, että Stone on muun muassa valehdellut kongressille. Hänet tuomittiin viranomaistoiminnan estämisestä, vääristä todistuksista sekä todistajan uhkailusta.

Oikeusministeriön syyttäjät suosittivat tällä viikolla Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta, jonka jälkeen Trump tviittasi pitävänsä suositeltua tuomiota epäreiluna. Neljä syyttäjää vetäytyi tämän jälkeen jutusta.

Barrin presidentin tviitteihin kohdistamaa kritiikkiä voidaan pitää yllättävänä, sillä hänet tunnetaan Trumpin läheisenä tukijana.

Molemmat kieltävät painostuksen

Stonen tapaus liittyy tutkintaan, jossa setvittiin Trumpin presidentinvaalikampanjan Venäjä-kytköksiä. Trumpin ylle tuomion pituuteen puuttuvat tviitit ovat jälleen tuoneet epäilyksiä vallan väärinkäytöstä – vain noin viikkoa sen jälkeen kun senaatti vapautti hänet virkarikossyytteistä.

Barrin puolestaan epäillään taipuneen tuomiokysymyksessä Trumpin painostukseen, sillä presidentin tviittien jälkeen oikeusministeriö alensi suositustaan Stonen tuomion pituudesta. Päätöksen jälkeen Trump vaikutti onnittelevan tviitissään Barria asiaan puuttumisesta.

Trump on kieltänyt yrittäneensä painostaa tviiteillään suosituksen alentamiseen.

Barr puolestaan kielsi ABC Newsin haastattelussa puhuneensa Trumpin kanssa Stonen tuomiosuosituksesta.

– Voin ilokseni sanoa, ettei presidentti ole koskaan pyytänyt minulta mitään yhdessäkään rikosoikeusjutussa.

”Tämä osoittaa, kuinka häiritseviä tviitit voivat olla”

Erityisesti demokraatit ovat ilmaisseet voimakkaan huolensa presidentin toiminnasta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Barr onkin suostunut asiassa edustajainhuoneen lakivaliokunnan kuultavaksi maaliskuun lopussa.

Haastattelussa Barr sanoi olleensa ”yllättynyt” syyttäjien alkuperäisestä tuomiosuosituksesta. Hän kertoi aikoneensa ”korjata ja selkeyttää” sitä seuraavana päivänä, mutta siinä välissä presidentti ehtikin tviitteineen ottaa kantaa asiaan.

– Sen jälkeen kysymys olikin, että jatkaako oikeana pitämällään linjalla vai vetäytyäkö siitä tviitin takia. Tämä tavallaan juuri osoittaa, kuinka häiritseviä tuollaiset tviitit voivat olla, Barr perusteli.

Barr sanoi myös, ettei taivu painostukseen, tuli se sitten ”kongressilta, lehtien toimituksista tai presidentiltä”.

Roger Stone, 67, on paitsi Trumpin pitkäaikainen neuvonantaja ja yhteistyökumppani myös pitkän linjan poliittinen taustavaikuttaja. Hän aloitti uransa Richard Nixonin kampanja-avustajana. Stonen tuomion pituudesta päättää lopulta tuomari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE