Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tshekin journalistit huolestuivat sananvapauden alamäestä – uhkana valeuutiset ja Venäjän propaganda

Lehdistönvapaus kapenee huolestuttavaa vauhtia itäisen Keski-Euroopan maissa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Tshekin, Slovakian, Puolan ja Unkarin sijoitus tippui viime vuonna.

Eniten sijoitustaan menetti Tshekki, joka putosi sijalta 23 sijalle 34. Sananvapauden tilasta huolestuneet tshekkijournalistit perustivat helmikuussa uuden järjestön turvaamaan lehdistön toimintaa maassa.

– Päätimme perustaa järjestön, koska journalistien ja median asema on viime vuosina heikentynyt jatkuvasti, Kansainväliseen lehdistöinstituuttiin (IPI) kuuluva CZ IPI -järjestön puheenjohtaja Michal Klima kertoo.

Järjestön mukaan Tshekissä suurimpia uhkia lehdistönvapaudelle ovat median omistuksen keskittyminen, valeuutiset ja Venäjän propaganda. Myös johtavat tshekkipoliitikot suhtautuvat entistä vihamielisemmin toimittajiin, Klima kertoo.

Sanomalehdistä useimmat oligarkkien omistuksessa

Alamäki alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun muilla aloilla rikastuneet oligarkit ryhtyivät ostamaan mediayrityksiä. Sittemmin moni heistä siirtyi politiikkaan ja alkoi käyttää omistamaansa mediaa poliittisten tavoitteidensa ajamiseen.

– Meillä ei enää ole jäljellä montaa sanomalehteä, jota ei omistaisi joku oligarkki, Klima sanoo.

Esimerkiksi Tshekin toiseksi rikkain mies ja nykyinen pääministeri Andrej Babis osti vuonna 2013 mediajätti Mafran ja sen mukana maan suurimman sanomalehden Dnesin.

– Sen jälkeen lehti ei enää kritisoinut Babisia tai hänen politiikkaansa. Etusivulle ei enää nostettu tärkeitä ja kriittisiä uutisia, vaan aiheita, jotka eivät liittyneet Babisiin. Toimittajia kehotettiin kirjoittamaan jostain muusta. Se muistutti kommunistien misinformaatiokampanjoita, Klima kertoo.

Tshekissä toimii myös Venäjä-myönteinen ja presidentti Milos Zemania avoimesti tukeva Barrandov-televisioyhtiö, jonka omistaa tammikuussa oman puolueensa perustanut miljardööri Jaromir Soukup. Soukup omistaa myös muuta mediaa Tshekissä ja Slovakiassa.

Klima on kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen, sillä viime aikoina kansa on alkanut vaatia muutoksia mediassa.

– Lukijat ovat myös alkaneet maksaa sisällöstä jälleen. Pari vuotta sitten näin ei ollut.

Unkarissa vapaa media kadonnut liki kokonaan

Lehdistönvapausindeksissä eniten Tshekin jälkeen putosi Slovakia, joka päätyi sijalta 17 sijalle 27. Sijoitukseen vaikutti vuosi sitten tapahtunut tutkivan journalistin Jan Kuciakin palkkamurha. Sitä ennen pääministeripuolueen kärkipoliitikot olivat suhtautuneet vihamielisesti mediaan ja journalisteihin koko hallituskauden ajan.

Myös Slovakian yleisradioyhtiön johtajaa Jaroslav Reznikiä on kritisoitu sananvapauden rajoittamisesta. Reilu vuosi sitten hän lakkautti maan ainoan tutkivan journalismin tv-ohjelman sen jälkeen, kun se oli käsitellyt kriittisesti hallituspuoluetta.

Myös jo aiemmin surkeasti sijoittuneet Puola ja Unkari putosivat muutaman pykälän sijoille 58 ja 73. Puolassa hallituspuolue Laki ja oikeus on rajoittanut median vapautta. Viime vuonna maan puolustusministeriä arvostellutta toimittajaa uhattiin vankilatuomiolla.

Puola on ottanut osin mallia Unkarista, missä vapaa media on liki kadonnut Fidesz-puolueen lähes 10-vuotisen valtakauden aikana.

Viimeinen hallitusta kritisoiva lehti Magyar Nemzet lopetettiin Fideszin voitettua viime huhtikuussa kolmannet peräkkäiset parlamenttivaalit.
STT–ERKKI MERVAALA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE