Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tukes: Näin ostat kansanmaskin – minkäänlaisia väittämiä tai kuvia käyttäjän suojaamisesta ei saa markkinoinnissa käyttää

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee ostajaa antamaan palautetta myyjälle, jos hän huomaa ns. kansanmaskien markkinoinnissa kyseenalaisia keinoja. Jos asiat myyjän kanssa eivät etene toivotulla tavalla, voi tuotteesta tehdä ilmoituksen myös Tukesille.

Demokraatti

Demokraatti

Tukes huomauttaa tiedotteessaan, että kansanmaskin tarkoituksena on suojata muita ihmisiä käyttäjän pärskeiltä. Jos käyttäjällä on virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta.  Kansanmaski ei kuitenkaan suojaa itse käyttäjää virustartunnalta.

Hengityksensuojaimet puolestaan suojaavat myös käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille. Kansanmaskeja koskevat yleisten kulutustavaroiden vaatimukset.

“Olemme saaneet nelisenkymmentä ilmoitusta maskeista. Osa ilmoituksista koskee kansanmaskeja, joita voi myyntiväittämien perusteella luulla virheellisesti viralliseksi hengityksensuojaimeksi. On tärkeää, että ostaja tietää, mitä on ostamassa. Siksi suosittelemme varmistamaan tuotteen myyjältä, jos markkinointimateriaalin perusteella on epäselvää, myykö myyjä kansanmaskia vai virallista hengityksensuojainta, ylitarkastaja Asta Koivisto Tukesista sanoo tiedotteessa.

Tukesiin on tullut kysymyksiä myös maskeista, jotka on käsitelty antimikrobisilla aineilla.

– Ei ole olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Antimikrobiset aineet ovat kemikaaleja, jotka ovat tehty tappamaan haitallisia eliöitä.  Osa aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. Viranomaiset eivät ole testanneet näitä tuotteita, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista sanoo tiedotteessa.

Näin ostat kansanmaskin

Lisää aiheesta

  • Varmista, että kansanmaskin mukana tulee käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kansanmaskin käytöstä ylipäätään on hyötyä. Esimerkkejä käyttöohjeissa olevista tiedoista:
    • kenelle maski sopii tai ei sovi
    • miten maski puetaan turvallisesti päälle ja vaihdetaan
    • pesuohjeet, uudelleenkäytettävä maski on voitava pestä 90 °C.
  • Kiinnitä huomiota, että tuotteen käyttötarkoitus on selkeästi esitetty, esimerkiksi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.
  • Katso, ettei tuotteeseen ole kiinnitetty CE-merkintää.
  • Muista, että kansanmaski ei ole tarkoitettu suojaamaan käyttäjäänsä. Minkäänlaisia väittämiä tai kuvia käyttäjän suojaamisesta ei saa markkinoinnissa käyttää. Markkinoinnissa ei saa esimerkiksi käyttää viittauksia hengityksensuojaiten standardiin EN 149 tai suojaavuusluokkaan FFP2 tai FFP3.
  • Jos ostat kansanmaskia lapselle, varmista kaksi asiaa:
    • lapsi pystyy hengittämään maskin läpi
    • tuotteessa ei ole pitkiä, kuristumisvaaraa aiheuttavia naruja.

Näin ostat hengityksensuojaimen

  • Varmista, että hengityksensuojain on käyttötarkoitukseen sopiva ja tiivistyy kasvoillesi.
  • Varmista, että hengityksensuojaimen mukana tulee käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta hengityksensuojaimen käytöstä on hyötyä.
  • Katso, että tuotteesta löytyy CE-merkintä.
  • Katso, että CE-merkinnän perässä on suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnus.
  • Katso, että tuotteen mukana on EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus. Asiakirja voi olla joko kokonaisuudessaan käyttöohjeiden mukana tai käyttöohjeissa voi olla linkki verkkosivuille, josta asiakirja löytyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE