Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tuleeko Italiaan ensi kertaa äärioikeistolainen hallitus sitten toisen maailmansodan?

LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANDREAS SOLARO
Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni.

Italiassa maan oikeistopuolueet ovat selvässä johdossa sunnuntaina pidettävissä parlamenttivaaleissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Äärioikeistolaiseksi kuvattu Italian veljet -puolue on johtanut viime aikojen kyselyitä. Puolue on liittoutunut yhdessä ex-pääministeri Silvio Berlusconin Forza Italian ja laitaoikeistolaisen Matteo Salvinin Legan kanssa.

Jos oikeistokoalitio voittaa vaalit, on Italian hallituksen johdossa ensimmäistä kertaa äärioikeistolainen hallitus sitten toisen maailmansodan.

Samalla Italian veljet -puolueen puheenjohtajasta Giorgia Melonista tulisi maan ensimmäinen naispääministeri.

OIKEISTOKOALITIO KISAA vaalivoitosta keskustavasemmistolaisen Enrico Lettan johtaman Demokraattisen puolueen kanssa. Italiassa pidetään nyt ennenaikaiset vaalit ex-pääministeri Mario Draghin hallituksen hajoamisen vuoksi.

Vaaleissa ovat puhuttaneet etenkin käsistä karannut inflaatio ja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan aiheutunut energiakriisi, sillä Italia on ollut hyvin riippuvainen Venäjältä tuodusta kaasusta.

EU:n kolmanneksi suurin talous on myös pahasti velkaantunut ja kärsii hitaasta talouskasvusta. Monien kansalaisten talous on ajautunut tiukalle etenkin köyhemmässä Etelä-Italiassa.

- Maksan vuokran ja sähkölaskun, ja sen jälkeen minulla ei ole mitään jäljellä ruokaan, kuvasi 60-vuotias eläkeläismies Antonio Mela uutistoimisto AFP:lle. Melan kuukausibudjetti on vain tämän saaman 500 euron eläkkeen verran.

ITALIAN VELJET on tehnyt nopean nousukiidon aiempiin vaaleihin verrattuna, mutta Draghin hallituskaudella puolue onnistui profiloitumaan hallituksen päävastustajana, mikä on lisännyt puolueen kannatusta.

Meloni itse toimi nuorena uusfasistisessa Italian sosiaalisessa liikkeessä (MSI), jonka perustivat entisen diktaattorin Benito Mussolinin kannattajat 1940-luvun loppupuolella.

Nyt hän on pyrkinyt eroon liikkeen leimasta, mutta samalla ratsastanut populismilla tehden pesäeroa vanhoihin valtapuolueisiin.

Hän on ratsastanut “Italia ensin” -politiikalla, jossa on vaadittu loppua laajamittaiselle maahanmuutolle ja korostettu Italian katolilaista historiaa ja “perhearvoja”.

Aiemmin Meloni on vaatinut myös Italian eroa eurosta, mutta nyt hän on luopunut tavoitteesta.

Vaalit herättävät kiinnostusta myös Italian liittolaisissa siksi, että Melonin koalition jäsen Matteo Salvinia pidetään hyvin Venäjä-mielisenä. Hän on muun muassa vastustanut lännen Venäjälle asettamia pakotteita.

Meloni itse on kuitenkin ilmaissut vahvan tukensa Ukrainalle ja Italian sitoutumiselle sotilasliitto Natoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE