Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tulli pysäytti kymmenien miljoonien eurojen taidelähetykset rajalle – olivat menossa Venäjälle

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tulli on viikonloppuna pysäyttänyt Vaalimaan rajanylityspaikalla arvokkaita taide-esineitä, jotka olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit (kuvassa) kertoi tiedotustilaisuudessa, että lähetysten sisältö on arvoltaan yhteensä kymmeniä miljoonia euroja.

Rakshitin mukaan lähetykset tulivat ilmi Tullin normaalin valvonnan yhteydessä. Lähetykset löytyivät kuorma-autoista, ja ne ovat tällä hetkellä Tullin takavarikoimina.

Ulkoministeriön ja Tullin edustajien mukaan kyseiset esineet luokitellaan ylellisyysesineiksi, jotka kuuluvat EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden piiriin.

-  Kyseessä on väliaikainen tilanne. Venäläiset museot omistavat yhä nämä taideteokset, kertoo ulkoministeriön vientivalvontayksikön päällikkö Teemu Sepponen.

Tulli tutkii kuljetuksia törkeänä säännöstelyrikoksena, josta voi rikoslain mukaan määrätä enintään neljä vuotta vankeutta. Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että epäiltynä on noin kymmenen henkilöä.

-  Esitutkinta suoritetaan loppuun niin pian kuin mahdollista.

“Saattaa olla, että Eremitaasikin oli listattu.”

Tullin ja ulkoministeriön selvitysten perusteella taide-esineet kuuluvat venäläisten museoiden kokoelmiin, ja teokset olivat olleet lainassa Italiassa ja Japanissa. Esineet olivat matkalla takaisin Venäjälle.

Venäläismedia kertoi aiemmin tällä viikolla, että Suomen Tullin pysäyttämissä lähetyksissä olisi ollut muun muassa taidetta, joka on peräisin Eremitaasista Pietarista. Tullin valvontaosaston johtaja Rakshit kertoi tiedotustilaisuudessa, että Eremitaasi oli yksi museoista, jotka ovat omistajien joukossa.

-  Saattaa olla, että Eremitaasikin oli listattu.

Tällä hetkellä Tulli on pysäyttänyt taide-esineet takavarikkona ja todisteena tutkittavaan rikokseen. Ne pysyvät Tullin hallussa niin kauan, kuin niitä on tarpeen pitää rikoksen selvittämisen kannalta.

-  Niin pitkään kuin pakotteet ovat voimassa ja koskevat näitä taide-esineitä ja museoiden välisiä kuljetuksia, niin kauan ne luonnollisesti pysyvät takavarikossa todisteina. Takavarikointi tarkoittaa myös sitä, että ne voidaan vapauttaa esitutkinnassa, jos niitä ei tarvita todisteina, Rakshit sanoo.

Omistajat ovat tietojen mukaan venäläiset museot.

Euroopan unioni on lisännyt venäläisiä yksityishenkilöitä ja yrityksiä vastaan asettamiaan pakotteita helmikuun lopusta lähtien. Pakotteet koskevat osin myös valkovenäläisiä, jotka ovat EU:n mukaan osallisia Ukrainan sotaan.

EU on asettanut pakotteita muun muassa Venäjän poliittiselle johdolle ja oligarkeille. EU-valtiot, myös Suomi, ovat jäädyttäneet pakotelistalla olevien ihmisten omaisuutta.

Taide-esineitä koskevassa tutkinnassa omistajat ovat kuitenkin Tullin tämänhetkisten tietojen mukaan venäläiset museot. Tullilla on valvontajohtaja Sinkkosen mukaan tällä hetkellä noin parikymmentä esiselvitystä vireillä pakotteiden valvontaan liittyen.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE