Kotimaa
7.3.2016 16:06 ・ Päivitetty: 7.3.2016 16:06
”Tulos noin 1000-kertainen normaalista” – STUK tutkii outoa cesium-laskeumaa
Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo havainneensa Helsingissä viime viikolla poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää.
– Viimeksi tätä suuruusluokkaa on havaittu keväällä ja kesällä Tshernobylin (ydinvoimalaonnettomuuden) jälkeen, kertoo STUKin Ympäristön säteilyvalvonta -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen STT:lle.
Määrä ei kuitenkaan ollut STUKin mukaan niin suuri, että sillä olisi vaikutusta ihmisten terveyteen.
– Mittaustulos, 4 000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, Ikäheimonen kertoo tiedotteessa.
Määrä ei ole ollut niin suuri, että sillä olisi vaikutusta ihmisten terveyteen.
Hänen mukaansa pitoisuus on ollut tässä tapauksessa noin miljoonasosa pitoisuudesta, jonka takia ihmisten pitäisi suojautua.
Säännöllisesti havaittava cesium-137 on yleensä peräisin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeumasta. STUKin mukaan tällä kertaa cesiumia kuitenkin havaittiin sen verran paljon, ettei se voi olla siitä peräisin.
Lisää aiheesta
STUK selvittää asiaa.
Havainto tehtiin, kun Helsingin Roihupellossa sijaitsevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesiumia 3.–4. maaliskuuta. Muiden paikkakuntien pitoisuutta vastaavalta ajalta ei ole vielä tutkittu.
STUKista muistutetaan, että hiukkaskerääjien näytteissä havaitaan keinotekoisia radioaktiivisia aineita säännöllisesti joka vuosi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.